• Linglong prvo izgradi objekat, pa naknadno pribavlja neophodne dozvole i saglasnosti

  Odsek za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave Zrenjanin objavio je ponovljeno obaveštenje o podnetom zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta izgradnje skladišta neopasnog otpada na životnu sredinu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Linglong prvo izgradi objekat, pa naknadno pribavlja neophodne dozvole i saglasnosti
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Kineska gumara Linglong je u martu ove godine podnela zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje novog objekta za skladištenje neopasnog otpada.

   

  Kako je tada navedeno, skladište kapaciteta 700 kilograma na dan nalazilo bi se u već postojećem fabričkom kompleksu.

   

  U ponovljenom obaveštenju se ističe da je ovaj objekat, površine oko 933 kvadratna metra, namenjen za skladištenje neopasnog otpada, koji će nastajati u industrijskom kompleksu, a koji se privremeno mora uskladištiti pre nego što ga odnese operater, koji za to poseduje potrebne dozvole.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ispunjavate ove uslove i tražite posao? Onda je možda baš ovo prilika za vas!

   

  Navedeno je i koja vrsta otpada će se ovde skladištiti, a to su otpadno gvožđe, drvo, kartonske kutije, plastika, folija, otpadni gumeni materijal i slično.

   

  „Ovaj otpad pripada negorivim i nezapaljivim materijama. Sve materije, koje se skladište u ovom objektu, imaju temperaturu paljenja preko 100 stepeni i predstavljaju neopasne materije“, piše u ponovljenom obaveštenju.

   

  Podsetimo, Gradska uprava Zrenjanin je prethodno donela odluku kojom se kineskoj gumari Linglong dozvoljava izgradnja skladišta neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Na to su se žalili Građanski preokret i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), posle čega je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio rešenje Gradske uprave Zrenjanin.

   

  Pokrajinski sekretarijat je utvrdio da je saglasnost Grada Zrenjanina data gumari Linglong nepravilna po više osnova, pa je poništeno rešenje vraćeno lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje.

   

  Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je, međutim, prošlog meseca naveo da je Gradska uprava izdala Linglongu nezakonitu građevinsku dozvolu za izgradnju skladišta otpada, na osnovu rešenja o proceni uticaja koje je prethodno poništio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kompanija u Zrenjaninu zapošljava nove radnike u proizvodnji

   

  RERI je prethodno saopštio da je kompanija Linglong nezakonito izgradila objekat za skladištenje otpada, bez građevinske dozvole i sprovođenja postupka procene uticaja. To je potvrdila i nadležna inspekcija, navodeći u odgovoru na RERI-jev zahtev za vanredni inspekcijski nadzor da je još u martu 2024. godine doneto rešenje o obustavi radova, uklanjanju nelegalnog objekta i zatvaranju gradilišta.

   

  „Udruženja RERI i Građanski preokret podnela su žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine na rešenje Gradske uprave Zrenjanin, kojim je kompaniji Linglong „omogućeno da gradi“ (već izgrađeno) skladište otpada bez prethodne izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Odlučujući po ovoj žalbi, Pokrajinski sekretarijat je 10. juna poništio rešenje i utvrdio da su učinjene povrede postupka koje utiču na zakonitost rešenja. U obrazloženju se navodi da nije jasno „koje specifičnosti projekta i lokacije je razmatrao prvostepeni organ“ pri odluci da nije potrebna procena uticaja i potvrđuje se osnovanost navoda iz žalbe da je „potrebno navesti vrstu otpada koju nosilac projekta planira da skladišti, jer od vrste i količine otpada zavisi odluka o potrebi procene uticaja na životnu sredinu“, naveo je RERI.

   

  Kako kažu u ovoj organizaciji, mada je nesporno da je postupak odlučivanja o potrebi izrade studije sproveden nezakonito i da je rešenje koje predstavlja epilog takvog postupka opravdano stavljeno van snage, sam čin pokretanja ovakve procedure, za objekat koji je već izgrađen, zapravo je neosnovan (za ovakve objekte vrši se procena uticaja zatečenog stanja). Isti je slučaj i sa postupkom izdavanja građevinske dozvole, koji se ne može sprovoditi i primenjivati na objekte čija je izgradnja već realizovana (u takvim slučajevima primenjuju se procedure definisane Zakonom o ozakonjenju objekata).

   

  – Linglong je i u ovom slučaju potvrdio praksu kojoj neretko pribegavaju nosioci projekata „od nacionalnog značaja“ – prvo se objekti izgrade, pa se naknadno pribavljaju neophodne dozvole i saglasnosti – rekao je Dragomir Ristanović, urbanista iz RERI-ja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Po zanimanju ste tehničar održavanja? Onda je ovo prava prilika da dobijete posao!

   

  On je pojasnio da je i pored činjenice da se za izgrađene objekte ne sprovodi postupak izdavanja dozvole za gradnju ovaj postupak ipak sproveden, uz brojne propuste.

   

  – Tako, na primer, uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole, kompanija nije čak ni priložila neophodno rešenje da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu, koje je naknadno poništeno. Umesto toga, kompanija je dostavila samo obaveštenje da je to rešenje doneto – zaključuje Ristanović.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad