• Rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje na sistemu „Begejska petlja“

  Jedna od najvećih investicija koja Ustanovu „Rezervati prirode“ očekuje u ovoj godini jeste delimična rekonstrukcija primarnog postrojenja za prečišćavanje na sistemu „Begejska petlja“.   Posle ispunjavanja svih formalno pravnih uslova, sada je konačno moguće investirati u to postrojenje, kojem je neophodna rekonstrukcija.   – Planiramo da uložimo značajna sredstva u rekonstrukciju postrojenja na „Begejskoj petlji“. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje na sistemu „Begejska petlja“

  Jedna od najvećih investicija koja Ustanovu „Rezervati prirode“ očekuje u ovoj godini jeste delimična rekonstrukcija primarnog postrojenja za prečišćavanje na sistemu „Begejska petlja“.

   

  Posle ispunjavanja svih formalno pravnih uslova, sada je konačno moguće investirati u to postrojenje, kojem je neophodna rekonstrukcija.

   

  – Planiramo da uložimo značajna sredstva u rekonstrukciju postrojenja na „Begejskoj petlji“. Od izgradnje ovog sistema, 80-tih godina prošlog veka, obimnijih rekonstrukcija nije bilo. Naravno, osim onih havarijskih iz 2008. godine. Ove godine planiramo da, pre svega, sprovedemo remont centrifugalnih muljnih pumpi. To bi koštalo oko pola miliona dinara. To je najhitnija intervencija na postrojenju, s obzirom na njihov značaj za stabilno funkcionisanje reaktora nakon prečišćavanja. Važno je uraditi i zamenu zatvarača na taložniku 1, što košta 300.000 dinara. Zbog njega trenutno imamo gubitke u vodi. Takođe, neophodno je i sprovesti sanaciju cevovoda na zgušnjivaču mulja. To je investicija od oko 100.000 dinara – kaže za portal zrenjaninski.com direktor „Rezervata prirode“ Dejan Jovanov.

   

  Potrebno izvaditi oko 100 kubika mulja

   

  Trenutno se na filterskim postrojenjima nalazi oko 100 kubika mulja, kog bi trebalo izvaditi i odložiti na deponiju, a nasuti novih 100 kubika peska i šljunka. Jovanov ističe da je planirano da se septembra ove godine nastavi sa remontom tablastih zatvarača, što bi koštalo oko tri miliona dinara.

   

  – Ako bismo uspeli da sve ovo uradimo, to bi bio odličan rezultat u jednoj godini. Nameravamo da za razdvajanje tehnološke od ostalih kanalizacija, što je investicija od oko milion dinara, kao i za sanaciju kanala filter polja, novac obezbedimo iz pokrajinskih fondova –  ističe Jovanov.

   

  „Rezervati prirode“ planiraju i da zamene postojeći ponton – nosač fontane na „Jezeru 3“ kod Kulturnog centra Zrenjanina. Postojeći ponton već je dotrajao, a gejzir ima, ne samo estetsku funkciju, nego i obavlja delimiču aeraciju vode, pa bi, smatraju u „Rezervatima prirode“, valjalo razmisliti o postavljanju još jednog, eventualno dva nova pontona.

   

  „Begejska petlja“ je, podsetimo, nastala tako što je, prilikom traženja rešenja za česta izlivanja reke Begej, koja je plavila područje samog centra grada, kao najbolja opcija izabrana ona da se skrati tok reke za tri kilometra, odnosno preseče meandar Begeja i pretvori u tri jezera.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. „Trenutno se na filterskim postrojenjima nalazi oko 100 kubika mulja, kog bi trebalo izvaditi i odložiti na deponiju,…“
   „NA DEPONIJU…“ KOJU DEPONIJU, ZA TU NAMENU!!!???
   DA NIJE, „DEPONIJA“, SLUČAJNO, ONA NJIVA-OKO 2 KJ. , KOJOJ JE „PROMENJENA NAMENA“, NA POLA PUTA, IZMEĐU ZRENJANINA I ELEMIRA, U ARADAČKOM ATARU, KOJA JE PUNJENA MULJEM IZ JEDNOG JEZERA, MULJEM KOJI NIJE ANALIZIRAN!!!???
   TUTNJALI SU TEŠKI KAMIONI, PUNI MULJA, PUT SE UZDUŽ SLEGAO, A, ČEMU JE SLUŽILO, TO IZMULJIVANJE, SUMNJAM DA NEKO ZNA!!!???
   PREKOR IZ ELEMIRA!

  2. Odlaganje na deponiju?! Kakvu deponiju?! Da li ste svesni da je odlaganje mulja na deponiju ZAKONOM ZABRANJENO?!?

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin