• Nајstаriја sаčuvаnа kućа u centru: Mnogi bi se ponosili ovakvom graditeljskom baštinom

  Umesto da na fasadi ovog objekta stoji tabla na kojoj bi ponosno pisalo da je u pitanju najstarija sačuvana kuća u jezgru Zrenjanina i jedna od retkih koja je preživela veliki požar iz 1807. godine, na već oštećenoj fasadi stoje oglasni panoi i reklame za nešto što odavno ne postoji. Kuća Živka Vukova je u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nајstаriја sаčuvаnа kućа u centru: Mnogi bi se ponosili ovakvom graditeljskom baštinom

  Umesto da na fasadi ovog objekta stoji tabla na kojoj bi ponosno pisalo da je u pitanju najstarija sačuvana kuća u jezgru Zrenjanina i jedna od retkih koja je preživela veliki požar iz 1807. godine, na već oštećenoj fasadi stoje oglasni panoi i reklame za nešto što odavno ne postoji. Kuća Živka Vukova je u režimu zaštite kao spomenik kulture a, prema podacima koje ima Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, pоdignutа je krајеm 18. vеkа.

   

  Pored pravoslavnih crkava, jedina je stambena zgrada iz perioda baroka.

   

  PROČITAJTE JOŠ: I Zrenjanin dobio „Oko sokolovo“: Skenkar rešava problem nepropisnog parkiranja

   

  „Ne zna se precizno ko ju je i kada podigao, a prvi zapisi o vlasnicima kuće, trgovačkoj porodici Vukov, datiraju tek iz sedamdesetih godina 19. veka“, kažu u Zavodu.

   

  Još jedna zanimljivost ove kuće jeste da se u podrum ulazi sa ulice, što predstavlja nesvakidašnje rešenje.

   

  Građevini je u više navrata menjan izgled. U drugoj polovini 19. veka dograđen je balkon, a početkom 20. veka su ugrađeni veći prozori. Pojednostavljena je fasadna dekoracija i izmenjeno prizemlje ugradnjom većih izloga.

   

  Kuća Živka Vukova je u drugoj polovini 20. veka bila mali zanatski centar. U lokalu sa ulice, koji je sada prazan, nalazila se radnja za presvlačenje dugmadi. Pored je bila zlatarska radnja. U hodniku se nalazila časovničarska radnja, kao i prodavnica obuće čuvene zrenjaninske manufakture Lošonci. Ništa više od toga ne postoji.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Mnogi gradovi bi se ponosili ovakvom graditeljskom baštinom. Mogli bismo i mi da je malo uredimo i o njoj se više pobrinemo. I da to što imamo bolje promovišemo.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Naslov ovog teksta trebao bi da glasi-MNOGI BI SE PONOSILI,ALI NE I MI!!!!!
   Graditeljska baština??? Osvrnite se oko sebe i pogledajte na šta nam grad liči-SRAMOTA!!!!!!
   Sramota da nas je sve građane Zrenjanina što smo dozvolili da nam vladajuća elita uradi od NAŠEG GRADA-SRAMOTA!!!!!

   1. Vladajuća elita je izraz koji se koristi za visokoumne ljude na vlasti. Ne za konobare i automehaničare koji su sa 45 godina, za godinu dana završili fakultete i doktorirali

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad