• Nadležni upozoravaju da nestručni radovi u Županijskom parku narušavaju njegovu lepotu

  Županijski park, ili Gradska bašta, kako ga zovu stanovnici Zrenjanina, jedan je od najlepših prostora u gradu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nadležni upozoravaju da nestručni radovi u Županijskom parku narušavaju njegovu lepotu
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Proglašen je za spomenik prirode i zaštićeno prirodno dobro treće kategorije, a briga o njemu poverena je „Rezervatima prirode“. Ova ustanova predstavila je javnosti Plan upravljanja spomenikom prirode „Županijski park“ za period od 2024. do 2028. godine.

   

  U ovom dokumentu se podseća da je Županijski park sastavni deo nekadašnje Županijske palate, danas Gradske kuće, i da se prostire na površini od jednog hektara i 13 ari. Ispred Gradske kuće, sa ulične strane, nalaze se dve manje zelene površine sa obe strane ulaza u zgradu, na kojima su vredna stara stabla tise i četinari koji oplemeljuju izgled ove monumentalne građevine na Trgu slobode.

   

  „Zagađenje vazduha, kisele kiše, neregulisano odvodnjavanje vodenog taloga zbog nedovoljno efikasne primarne kanalizacione mreže, uz nebrigu čoveka i nepostojanja kontinuiranog obnavljanja parka, narušavaju lepotu i stvorene vrednosti zaštićenog područja“, konstatuje se u izveštaju o trenutnom stanju Županijskog parka.

   

  PROČITAJTE JOŠ: ANKETA: Pitali smo sugrađane da li u gradu ima dovoljno zelenila – dobili smo ove odgovore

   

  Takođe, česte promene vlasti, bez kontinuiteta sa prethodnim odgovornim licima, dovele su do toga da pojedinci sebi dozvoljavaju nestručne radove na površinama Županijskog parka, kao što su asfaltiranje patosiranih staza, betoniranje ulaza, neodržavanje zimske bašte i propadanje starih stabala, što zbog biološke starosti, što zbog neadekvatne nege, parkiranja vozila po stazama i bahatost, najčešće mladih posetilaca.

   

  „Mobilijar parka, njegovo arhitektonsko i umetničko nasleđe, kao što su fontana i paviljon, usled nedovoljne nege i devastacije su oštećeni“, piše u izveštaju.

   

  županijski park
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Šestougaoni paviljon je korodirao i tone. Prepoznatljiva fontana između dve kružne cvetne rundele je u lošem stanju, tako da je proteklih godina obavljena delimična popravka, sanirano je curenje vode i privremeno popravljena pumpa, ali tako da funkcioniše samo jedna mlaznica.

   

  „Usled nerešenog kanalizacionog sistema, atmosferske padavine se zadržavaju u okolini Gradske kuće, narušavajući njenu arhitektonsku vrednost, a sa druge strane otvara se potreba za regulisanjem odvođenja atmosferskih voda kako bi se održala vitalnost dendroflore parka“, piše u Planu upravljanja spomenikom prirode.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pupinova ulica će narednih pet dana biti zatvorena za saobraćaj

   

  Veliki broj stabala je na kraju svog biološkog veka, te gubi prirodnu lepotu i aktraktivnost i pri određenim uslovima mogu predstavljati faktor ugrožavanja bezbednosti. To je naročito izraženo tokom obilnih snežnih padavina ili pri olujnom vetru, kad dolazi do pucanja i loma manjih i većih grana uz tendenciju mogućeg obrušavanja stabala nekih vrsta. Potrebno je planirati podmlađivanje dendroflore uz poštovanje načela autentičnosti.

   

  Ono što bi trebalo uraditi, konstatuje se u planu, jeste da se sačine projekti sekundarne atmosferske kanalizacije, rekonstrukcije ili izgradnje nove primarne kanalizacione mreže, rekonstrukcije i dogradnje postojećeg sistema za zalivanje travnjaka i višegodišnjih biljaka, obnove staza i platoa, restauracije i konzervacije fontane, obnove paviljona, rekonstrukcije niskonaponske mreže i dekorativne rasvete, te doneti idejno rešenje hortikulturnog uređenja.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Za sve ovo potrebni su vreme i novac pa je u planu koji je na javnom uvidu predloženo koje dokumente treba doneti i u kom roku, kao i plan realizacije i novac koji je za to potrebno obezbediti.

   

  županijski park
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Dokle god su u gradskoj upravi naprednjački primitivci kao što su Čedo, Simo, Ćapin, Santovac i slični njima, ovaj park će nastaviti da propada. Da se oni pitaju, tu bi se sazidali stanovi, malo im je ono što imaju po Beogradu

  2. Fontana ljigava prljava bar to može da se očisti. Da ne pričam što metlom neće niko da mane i očisti staze. Sa leve strane od fontane gledajući ka opštini imate rupu u koju je mom jednogodišnjem detetu upala noga do kuka. Kante ne praznite redovno. Sve u svemu užas u šta ste pretvorili gradsku baštu.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad