• Još uvek ništa od najavljene izgradnje auto-puta kroz Zrenjanin

  Od najavljene izgradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad još uvek nema ništa. Pitanje je kada će uopšte započeti ovaj više puta najavljivani kapitalni projekat.   Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odlučilo je da ove godine odustane od određenog broja investicionih projekata, odloži ih ili sporije krene u njihovu realizaciju. To se vidi iz […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Još uvek ništa od najavljene izgradnje auto-puta kroz Zrenjanin

  Od najavljene izgradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad još uvek nema ništa. Pitanje je kada će uopšte započeti ovaj više puta najavljivani kapitalni projekat.

   

  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odlučilo je da ove godine odustane od određenog broja investicionih projekata, odloži ih ili sporije krene u njihovu realizaciju. To se vidi iz rebalansa ovogodišnjeg republičkog budžeta. Velike promene su, između ostalog, načinjene na polju izgradnje drumske infrastrukture. To znači da će sedam važnih saobraćajnica, među kojima je i deonica auto-puta od Beograda do Zrenjanina, doživeti zbirnu redukciju investicija od 18 milijardi dinara.

   

  PROČITAJTE JOŠ: „Agrorit“ dobitnik nagrade za poseban doprinos razvoju privrede regiona

   

  Sudeći prema predlogu republičkog budžeta za narednu godinu, ni u 2023. nisu izgledni ozbiljniji radovi na izgradnji deonice auto-puta od centra Srednjobanatskog okruga do prestonice Srbije. Naime, ovaj projekat u budžetu ima stavku od svega milion dinara, odnosno oko 8.500 evra! Da li će se u međuvremenu nešto promeniti, ostaje da vidimo.

   

  Portal zrenjaninski.com je svojevremeno poslao mejl Koridorima Srbije sa pitanjima da li će i kada započeti izgradnja auto-puta. Odgovor, međutim, nikada nismo dobili.

   

  Podsetimo, bivši ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović je krajem prošle godine, prilikom sastanka sa predstavnicima Grada Zrenjanina i direktorom Koridora Srbije Aleksandrom Antićem, najavio da se početak izgradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin očekuje 20. februara ove godine. Prošlo je više od devet meseci od tog roka. Radovi nisu počeli, a niko više zvanično i ne saopštava novi datum.

   

  Koridor auto-puta dužine oko 110 kilometara

   

  U predlogu republičkog budžeta za 2023. navodi se da je 22. januara 2020. godine zaključen memorandum o izradi planske i tehničke dokumentacije za taj projekat. Memorandum su potpisali Vlada Republike Srbije i kompanija „China Shandong International“. Ovo se odnosi na izradu Prostornog plana područja posebne namene, idejnog rešenja i projekta, sa studijama opravdanosti i o proceni uticaja na životnu sredinu.

   

  „Izradom Prostornog plana stvaraju se uslovi za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture na principima održivog razvoja, odnosno izgradnju auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Podizanje nivoa pristupačnosti područja obuhvaćenog izradom Prostornog plana imaće pozitivne efekte na podizanje nivoa konkurentnosti. Samim tim i na dinamiku budućeg razvoja“, navodi se u ovom dokumentu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Novogodišnja ponuda: Prodaje se trosoban stan u novogradnji (Foto)

   

  Istaknuto je da putni pravac Beograd – Zrenjanin – Novi Sad predstavlja potez kojim se grad Zrenjanin povezuje sa dva najveća grada u Srbiji. Ujedno predstavlja i alternativni pravac između Beograda i Novog Sada.

   

  „To je i pravac kojim će stanovnici Zrenjanina i okolnih mesta moći brže da se uključuju na Koridor 10. Planirani pravac od Beograda do Zrenjanina se kasnije može iskoristiti za povezivanje sa Kikindom i dalje, odnosno za formiranje „Banatske magistrale“. Izgradnjom novog auto-puta, došlo bi do značajnijeg uticaja na putnu mrežu, privredu i stanovništvo, kako užeg gravitacionog područja, tako i šireg regiona“, piše u dokumentu.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Koridor auto-puta je dužine oko 110 kilometara. Od toga je 56 kilometara od Beograda do Zrenjanina. Preostala 54 kilometra odnose se na deonicu od Zrenjanina do Novog Sada.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Bez brige, biće opet priče o auto-putu pred sledeće izbore. Možda se čak udari i neki kamen temeljac, pa gradnja možda počne tamo neke 2050. godine. Samo polako, stado guta sve…

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]