• Grad planira da meri kvalitet vazduha nadomak fabrike „Linglong“

  Gradsko veće Zrenjanina je, nakon što je dobilo saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, usvojilo Program monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji grada u toku ove i naredne godine. Ovim programom određen je broj i raspored mernih mesta, kao i obim, vrsta i učestalost merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu. Lokalna mreža mernih mesta biće uspostavljena u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Grad planira da meri kvalitet vazduha nadomak fabrike „Linglong“

  Gradsko veće Zrenjanina je, nakon što je dobilo saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, usvojilo Program monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji grada u toku ove i naredne godine. Ovim programom određen je broj i raspored mernih mesta, kao i obim, vrsta i učestalost merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu. Lokalna mreža mernih mesta biće uspostavljena u svrhu dopunskih merenja.

   

  Predviđeno je da se u narednom periodu monitoring kvaliteta vazduha obavlja na šest lokacija u gradu i okolini. Lokacije u gradu su Bulevar Veljka Vlahovića 14, Trg Dositeja Obradovića bb, Gerontološki centar Zrenjanin, na adresi Principova 22-26, kao i Sportsko-rekreativni centar „Partizan“, u Beogradskoj ulici broj 15.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Primećen gust crni dim iznad kaučukare, stiglo je i objašnjenje (Video)

   

  Programom je predviđeno da merna mesta budu i u Mesnoj zajednici Mužlja, u ulici Mađarske komune 59, kao i u Elemiru, u ulici Žarka Zrenjanina 49.

   

  Na mernim mestima u Bulevaru Veljka Vlahovića i kod Gerontološkog centra sprovodiće se merenja zagađujućih materija usled uticaja saobraćaja. Trg Dositeja Obradovića je izabran kao osnovna urbana lokacija. Kod Sportsko-rekreativnog centra „Partizan“ biće merene zagađujuće materije usled uticaja saobraćaja, ali i rada pogona kineske kompanije „Linglong“, koji se nalaze nedaleko od ovog mernog mesta.

   

  Zbog saobraćaja i rada „Linglonga“ biće obavljan monitoring kvaliteta vazduha i u Mesnoj zajednici Mužlja, a u Elemiru zbog rada Fabrike sintetičkog kaučuka i Pogona za pripremu i tansport nafte i gasa.

   

  Takođe, na svim ovim mestima sprovodiće se namensko merenje koncentracije čađi, usled uticaja grejne sezone, tokom koje će i trajati merenja.

   

  Ko će meriti kvalitet vazduha?

   

  U dokumentu koji je usvojilo Gradsko veće navodi se da će merenja kvaliteta vazduha, obradu i analizu podataka, kao i proveru validnosti rezultata obavljati ovlašćena stručna laboratorija. Ona će biti odabrana nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Izveštaje o merenjima, odnosno o rezultatima kontrole kvaliteta vazduha, u okviru Lokalne mreže mernih mesta, ovlašćena laboratorija će dostavljati Odseku za zaštitu i unapređivanje životne sredine Odeljenja za privredu Gradske uprave Zrenjanina. Biće u obavezi da mesečne izveštaje dostavlja do 15. u mesecu za prethodni mesec. Godišnje će dostavljati do 31. januara tekuće godine za prethodnu godinu.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Ooo, kakvog li elementarnog neznanja i propagande imitacije nekog kao rada! To onda, „drage“ naše mente, nije nikakav monitoring. Neprekidno praćenje i objavljivanje precizno izmerenih vrednosti u realnom vremenu, bez ikakavih !friziranja“ u „javnoj kući“ bi bilo najmanje što ste građanima odavno dužni. Pa, kad već niste zaustavili tu suludost u takvoj pozicioniranosti i besprizornosti nakaradnih industrijskih zona, bez ikakvih blagovremenih i proverljivih podataka i analiza – pokušajte da umanjite svoju ličnu odgovornost time što ćete se nekako izvući iz sve užasnijih nauma već potpuno nebuloznih uzurpatora svega i svačega što nas okružuje. Budite bar jednom pametni, poslušajte makar ovaj konstruktivan savet.

  2. Merenje samo u realnom vremenu, mislim da Pancevo tako radi zbog rafinerije. A sta je sa pracenjem kvaliteta vode u Begeju? One ogromne cevi koje su ugradjene gde se završavaju? Valjda kad pocnu mrtve ribe plivati po reci mozda e se neko onda setiti.. ????

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]