• FOTO: Od vinograda do solitera – predstavljamo vam gradsko naselje Bagljaš

  Gradsko naselje Bagljaš počelo je da se razvija u prvoj polovini dvadesetog veka i danas predstavlja najmnogoljudniji deo Zrenjanina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  FOTO: Od vinograda do solitera – predstavljamo vam gradsko naselje Bagljaš
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Ime je dobilo po slovačkoj porodici Bagljaš koja je nekada imala vinograde na ovom području. Potomci te porodice danas žive u obližnjem selu Aradac.

   

  Na jednom delu teritorije nalazilo se sirotinjsko groblje, koje je tokom Drugog svetskog rata postalo stratište. Na njoj je fašistički okupator streljao rodoljube i partizane, među kojima je bila i Sonja Marinković. Na tom mestu je kasnije podignut spomenik, a groblje je izmešteno.

   

  PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Male ulice, veliki problemi: Meštani najviše primedbi imaju na stanje kolovoza

   

  Prostorna celina Bagljaš nalazi se na zapadnoj strani grada. Sastoji se iz novog i starog Bagljaša, koji su razdvojeni Bulevarom Veljka Vlahovića. Naselje je administrativno podeljeno na dve mesne zajednice – severnu MZ „Sonja Marinković“ i južnu MZ „Veljko Vlahović“.

   

  naselje bagljaš
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Građeno je kao „grad u gradu“, tako da predstavlja zasebnu urbanističku celinu. U ovoj prostornoj celini pretežna namena je porodično i višeporodično stanovanje, sa pratećim sadržajima, kao što su predškolske ustanove, škole, zdravstvena ambulanta, trgovine, poslovanje, ugostiteljstvo, uslužne delatnosti i uslužno zanatstvo, kao i radne zone koje su izgrađene u pojasu uz obilaznicu oko Zrenjanina.

   

  Izgradnja višeporodičnih stambenih objekata na Bagljašu počela je 1970. godine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Demit fasada i njene prednosti: Poslušajte ove savete stručnjaka

   

  U Planu generalne regulacije naselja Bagljaš piše da se višeporodično stanovanje razvilo uz gradsku magistralu. Višeporodični objekti postavljeni su u otvorenim blokovima, a prostor koji formiraju u većem broju blokova smatra se završenim celinama. Unutar njih nalaze se zelene površine sa dečjim igralištima i sportskim terenima.

   

  U manjem broju blokova parkiranje je rešeno garažama, dok se u većem broju njih nalaze otvoreni parkinzi koji nemaju dovoljno parking mesta u skladu sa normativima definisanim Generalnim planom, a koji predviđaju da na jedan stan ide jedno parking mesto.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. …“fašistički okupator streljao rodoljube i partizane“. treba napisati tačno koje jedinice su izvršile zločine, čija armija je to bila i koga su streljali.
   Guranje istine pod tepih izaziva eksplozije u budućnosti.
   Zna se ko su bili većinski počinioci, kojem su narodu pripadali i ko su bili većinski žrtve i kojem su narodu pripadali.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad