• FOTO: Mnogi svakodnevno prolaze pored ovoga, a da zapravo i ne znaju šta ono predstavlja

  Zrenjanin je bio prvi grad u Srbiji u kome je podignuto spomen-obeležje „Kamen spoticanja“, u znak sećanja na građane jevrejske nacionalnosti koji su postali žrtve Holokausta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  FOTO: Mnogi svakodnevno prolaze pored ovoga, a da zapravo i ne znaju šta ono predstavlja
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Početkom 2020. je najavljeno postavljanje „Kamena spoticanja“, da bi u leto naredne godine, prilikom obeležavanja godišnjice jednog od najtragičnijih događaja u istoriji grada, osam decenija od deportacije petrovgradskih Jevreja 18. avgusta 1941. godine, bila postavljena prva spomen-obeležja.

   

  Inicijativu za njihovo podizanje podnela je Jevrejska opština Zrenjanin, a saglasnost na predlog dalo je i tadašnje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

   

  Po uzoru na više evropskih zemalja, u kojima je postavljen veći broj takvih obeležja, u Zrenjaninu je „Kamen spoticanja“ posvećen jevrejskim porodicama Elek, Ekštajn, Kunstler, Đarfaš i Ivanji i nalazi se na pet lokacija širom grada, na kojima su stanovali pripadnici tih familija.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Na ovom mestu voda je najzagađenija: Crna je i smrdi na trulež

   

  „Kamen spoticanja“ za prve žrtve fašizma u gradu na Begeju, porodicu Elek, postavljen je na adresi Petra Drapšina 15, ispred objekta u sklopu nekadašnje Fabrike šećera. U Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 39, ispred jednospratne stambene zgrade sa lokalom, postavljen je kamen za porodicu Ekštajn, a u istoj ulici, ispred zgrade sa brojem 47, u kojoj se nalazi Centralna apoteka, za porodicu Ivanji.

   

  Spomen-obeležje za porodicu Kunstler je na adresi Svetosavska 31, ispred stambene zgrade u kojoj je danas Dom zdravlja „Boško Vrebalov“, a za porodicu Đarfaš na Keju 2. oktobra 17, ispred današnjeg objekta Mesne zajednice „Mala Amerika“.

   

  kamen spoticanja
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Autorsko delo Nemca Gintera Demniga predstavlja mali kamen veličine 96×96 i visine 100 milimetara, koji se postavlja na pločnik ulice i na kom je naznačeno da je na toj lokaciji živela žrtva nacizma i navedeno njeno ime i prezime. Demnigova ideja personalizacije kamenova spoticanja bila je da se žrtvama Holokausta, koje su u koncentracionim logorima bile degradirane i svedene na običan broj, vrati identitet.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Sudbina jednog od najstarijih hrastova lužnjaka zavisi od dobre volje vlasnika kuće

   

  Postavljanje na pločnike ima za cilj da se prolaznici, saginjanjem i čitanjem imena i teksta na kamenu, simbolično poklone žrtvama nacističkog terora. Demnig želi da imena žrtava vrati na mesta na kojima su živeli.

   

  Mada samo ime inicira na spoticanje, Demnig citira jednog učenika koji je ovim povodom kazao: „Ne, ne saplićemo se samo i ne padamo, saplićemo se i glavom i srcem“.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  kamen spoticanja
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]