• „Fabrika vode“ protiv „Vodovoda“: Ko ugrožava vodosnabdevanje grada

  Samo dan nakon što je JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina uputilo apel građanima da racionalno troše vodu iz gradskog vodovoda, kako bi bilo obezbeđeno uredno vodosnabdevanje svih korisnika u gradu i okolnim selima, oglasila se „Fabrika vode“, koja je uputila niz optužbi na račun pomenutog javnog preduzeća.   U saopštenju „Fabrike vode“, koje ni sada, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Fabrika vode“ protiv „Vodovoda“: Ko ugrožava vodosnabdevanje grada

  Samo dan nakon što je JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina uputilo apel građanima da racionalno troše vodu iz gradskog vodovoda, kako bi bilo obezbeđeno uredno vodosnabdevanje svih korisnika u gradu i okolnim selima, oglasila se „Fabrika vode“, koja je uputila niz optužbi na račun pomenutog javnog preduzeća.

   

  U saopštenju „Fabrike vode“, koje ni sada, baš kao ni mnogo puta ranije, nije potpisano imenom i prezimenom, tvrdi se da se „u situaciji kada imamo tek nekoliko dana uobičajenih vrućina u junu, već raspada sistem snabdevanja Zrenjaninaca vodom“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: ZREPOK pokrenuo peticiju pod nazivom “Raspetljajmo auto-put” (Video)

   

  „Koga će rukovodioci „Vodovoda i kanalizacije“ sada kriviti kada „Fabrika vode“ ne radi? Sada je još jasnije da je rukovodstvo „Vodovoda“ sa namerom sabotiralo rad „Fabrike vode“. Pokazalo se i da mi nismo odgovorni niti smo uzrok raspada sistema vodosnabdevanja“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

   

  U saopštenju se dodaje da gradski vodovod nema dovoljno sirove vode u izvorištima, da nema nikakav tretman vode i da ima gubitke u mreži i preko 40 odsto.

   

  „To su primarni uzroci problema u vodosnabdevanju. Naša fabrika to nije bila, jer je uspešno mesecima prečišćavala vodu, u skladu sa standardima. Već dugo se o „Fabrici vode“ plasiraju razne neistine na koje u početku nismo odgovarali, a sve zbog korektnih partnerskih odnosa. Na kraju svih ovih ružnih priča i dešavanja, istina će izaći na videlo, jer se neistine ne mogu dugo skrivati. Nadamo se da će fabrika do tada još uvek biti operativna i da ćemo uspeti, i pored ogromnih gubitaka, da održimo aktuelnom jedinu opciju da Zrenjaninci trenutno dobiju čistu vodu“, dodaje se u saopštenju koje je potpisano sa „Fabrika vode doo Zrenjanin“.

   

  Neracionalna potrošnja problem i u drugim gradovima

   

  Usledilo je novo saopštenje JKP „Vodovod i kanalizacija“ u kojem se ističe da neracionalna potrošnja vode ugrožava kvalitet vodosnabdevanja u brojnim gradovima Srbije, a ne samo u Zrenjaninu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Uklanjaju se delovi pruge na deonici od Zrenjanina do Vršca (Foto)

   

  „Zbog toga su samo u poslednja dva dana, osim u Zrenjaninu, upućeni apeli građanima da racionalno troše vodu i u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Valjevu, Somboru i drugim gradovima. U nekima su u najavi i restrikcije. Upravo neracionalna potrošnja vode ugrožava kvalitet vodosnabdevanja, odnosno dovodi do pada pritiska vode u mreži u „špicevima“. Tada je potrošnja i najveća, a to je od 18 do 22 časa“, objašnjavaju u zrenjaninskom „Vodovodu“.

   

  Ana Brnabić: Težak problem

   

  Inače, domaćoj javnosti za sada nije poznato da li se i definitivno odustalo od toga da postojeće postrojenje za preradu vode prerađuje vodu iz gradskog vodovoda. Stručna komisija „Vodovoda“ je svojevremeno dala negativnu ocenu, tvrdeći da od 34 razmatrana tehnička uslova, ovo postrojenje nije ispunilo nijedan. Zaključila je i da rad postrojenja ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja Zrenjanina.

   

  Iz „Fabrike vode“ su, s druge strane, naglašavali da te tvrdnje nisu tačne. Poručivali su i da su spremni da razgovaraju o nastavku saradnje. Međutim, do konkretnog rešenja se još uvek nije došlo.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Prethodnih dana ovim povodom oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je za Euronews kazala da su u postrojenje za preradu vode do sada, pored novca investitora, uložena i sredstva iz budžeta. Dodala je da je potrebno još ulaganja, „ako hoćemo da postrojenje proradi“.

   

  – Tu je sad samo pitanje da li to dodatno ulaganje radi Grad, uz podršku Pokrajine i budžeta Republike Srbije, ili uvodimo nekog trećeg investitora. Svaki dan radimo na tome, ali je težak problem. Užasan je problem. Nešto što je krivo posađeno, teško može da se ispravlja – rekla je Ana Brnabić za Euronews.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Куда воде поделе на ове и оне? Зашто се делимо и наседамо на мућке? Вода је јавна ствар о којој брине јавно предузеће. Приватник је силом угуран ради прљавог бизниса с водом. Аматерски пројектовано, склепано и опасно постројење раставити а делове употребити за нешто корисно. Професионални пројекат је потребан за ново, одрживо постројење. Проблем питке воде постоји и у другим местима. Ово није локални већ државни проблем.
   Хидраулични удари због честих кварова такозване фабрике воде (прикључивања и искључивања) оштећивали су старе водоводне цеви које су поправљане по целом граду. Онај ко је пронашао „губитке у мрежи и преко 40 одсто“, има јаке аргументе или је обично лупетало.

  2. Ljudi, bar desetak dana u nazad, centar grada (višespratnice) su u periodu od
   18 do 23 bez vode…!!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad