• Delo Jovana Soldatovića odavno na meti vandala: Od dva ždrebeta ostalo samo jedno

  Zrenjaninski vandali ne biraju šta će da unište. Uporno šaraju po fasadama, lome klupe po parkovima i na šetalištu kraj gradskog jezera, uništavaju biste znamenitih predaka…

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Delo Jovana Soldatovića odavno na meti vandala: Od dva ždrebeta ostalo samo jedno
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Silu su svojevremeno demonstrirali i na skulpturi „Dva ždrebeta“ našeg istaknutog vajara Jovana Soldatovića.

   

  Najpre su huligani jednom bronzanom konju otkinuli rep, posle su mu sasekli tri noge, a onda je figura završila u snegu.

   

  Žalosno je što se iživljavanje nad umetničkim delom događalo u najužem gradskom jezgru, u takozvanom „Pink pasažu“, gde je skulptura smeštena.

   

  PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Mnogi svakodnevno prolaze pored ovoga, a da zapravo i ne znaju šta ono predstavlja

   

  Javno preduzeće „Gradska stambena agencija“ je još u decembru 2009. godine, kada se delo “Dva ždrebeta” prvi put našlo na udaru nepoznatih vandala, prijavilo policiji ovaj slučaj. Šteta je tada, verovali ili ne, procenjena na 1,2 miliona dinara.

   

  Javnost u gradu na Begeju, međutim, nikada nije saznala da li je istraga pokrenuta i da li su izgrednici otkriveni. Za to vreme, bronzano ždrebe je, pod okriljem noći, nastradalo još nekoliko puta. U međuvremenu je, od dva ždrebeta, preostalo samo jedno, a i ono je okrnjeno.

   

  skulptura dva ždrebeta
  Arhivska fotografija

   

  Skulptura, na kojoj nema vidljive pločice sa podacima o autoru, postavljena je nakon rekonstrukcije zgrade u Gimnazijskoj 25 i uređivanja dvorišta – pasaža u kome se nalazi. Investitor je 1998. godine bilo tadašnje Javno stambeno preduzeće, a danas Gradska stambena agencija.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Novi Sad – sve popularnije mesto za život

   

  Brigu o spomenicima i skulpturama postavljenim na javnim gradskim površinama na sebe je preuzeo Grad Zrenjanin, poveravajući taj posao Direkciji za uređenje grada, ali izgleda da to nije bio slučaj sa kompozicijom „Dva ždrebeta“.

   

  U Direkciji su ranije govorili da su pasaži u vlasništvu stanara i vlasnika lokala, jer se smatraju njihovim zajedničkim dvorištem. To znači da se Soldatovićeva kompozicija nalazi na privatnom posedu, čiji vlasnici treba, valjda, i da brinu o stvarima i spomenicima koji se tu nalaze.

   

  skulptura dva ždrebeta
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]