• Zašto je propao BISER iz Kumana? Evo šta je utvrdila stečajna upravnica

  Stečajna upravnica Ružica Mikloš predala je Privrednom sudu u Zrenjaninu nacrt rešenja za glavnu deobu stečajne mase u postupku stečaja nad preduzećem „Biser“ iz Kumana.   Nakon prodaje nekretnina, postrojenja i opreme, koji su bili u vlasništvu svojevremeno jednog od domaćih lidera u proizvodnji deterdženata, sapuna i sredstava za čišćenje, ukupna stečajna masa iznosi 47.943.578 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zašto je propao BISER iz Kumana? Evo šta je utvrdila stečajna upravnica

  Stečajna upravnica Ružica Mikloš predala je Privrednom sudu u Zrenjaninu nacrt rešenja za glavnu deobu stečajne mase u postupku stečaja nad preduzećem „Biser“ iz Kumana.

   

  Nakon prodaje nekretnina, postrojenja i opreme, koji su bili u vlasništvu svojevremeno jednog od domaćih lidera u proizvodnji deterdženata, sapuna i sredstava za čišćenje, ukupna stečajna masa iznosi 47.943.578 dinara.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nestala dokumentacija: Poslovanje firme obavijeno velom tajne

   

  Kao i uvek, prvo će biti namireni troškovi stečajnog postupka. Tu spadaju naknada i nagrada stečajnom upravniku, troškovi advokata i firme koja je fizički obezbeđivala imovinu, zatim razne naknade i takse sudu i agencijama, kao i porezi. Za ove troškove rezervisano je ukupno 14.466.072 dinara. Takođe, preostali poverioci drugog i trećeg isplatnog reda biće namireni u stopostotnom iznosu.

   

  Stečaj bio vrlo komplikovan

   

  „Biser“ je uspešno radio do 2011. godine. Tada su nastali problemi u poslovanju, pre svega zbog toga što nije mogao da naplati svoja potraživanja od većih kupaca. To je imalo za posledicu nemogućnost izmirivanja dospelih obaveza kako prema zaposlenima tako i prema dobavljačima i javnim preduzećima.

   

  Stečajni postupak je otvoren u junu 2011. Međutim, obustavljen je u septembru 2013. godine, jer je usvojen unapred pripremljeni plan reorganizacije. Plan, ipak, nije uspeo, firma je poslovala sa gubitkom, njen račun je blokiran, a ujedno je ostala bez poslova. Zbog toga je u martu 2017. otvoren novi stečajni postupak.

   

  Stečajna upravnica je u izveštaju navela da je stečaj bio vrlo komplikovan. Vlasnici preduzeća su bili povezana lica „Marko“ iz Novog Sada i „Marko Biser“ iz Kumana, ali i mnogo malih vlasnika koji ukupno imaju ispod jedan odsto akcija. U jednom trenutku izvršni poverilac „Bisera“ – „Inter hemikal“ iz Beograda, preuzeo je upravljanje preduzećem. Međutim, novopostavljeni direktor Dragan Jović nikada nije uspeo da preuzme dokumentaciju od svog prethodnika Žarka Novakovića.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Do dela dokumentacije Mikloš je uspela da dođe tek posle pretnje krivičnim prijavama direktoru Novakoviću, koji je bio i jedini zaposleni u trenutku otvaranja stečaja. Nekretnine su bile nezakonito otuđene i vraćene tek u sudskom sporu.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija