• ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Poslodavci radije plaćaju kazne!

    Kakva je situacija u srednjem Banatu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu nalazi se 1.013 lica sa statusom osoba sa invaliditetom. Od tog broja, 399 su žene. U samom gradu, nezaposlena je 721 osoba sa invaliditetom.

    Slepe i slabovide osobe ne moraju nužno da rade kao telefonisti
    Slepe i slabovide osobe ne moraju nužno da rade kao telefonisti

    Najviše je nekvalifkovanih radnika, 407, slede oni sa trogodišnjom srednjom školom 288, polukvalifikovanih je 148, sa srednjom školom 114. Zatim slede visokokvalifkovani 8, dok sa višom školom ima čak 32 osobe sa invaliditetom koje su bez posla. Sa fakultetskom diplomom njih 16 čeka posao.

    Iako je zapošljavanje osoba sa invaliditetom zakonski regulisano, poslodavci se i dalje radije odlučuju da umesto da zaposle osobu sa invaliditetom – plate kaznu.

    – Ili plate takozvanu kaznu ili već zaposlenog, koji ima neko oštećenje ili kategorizaciju, prebace na lakše radno mesto – objašnjava za portal „Zrenjaninski“ Ivana Raškov, sekretarka u Udruženju slepih i slabovidih lica. – Poslednji naš član zaposlio se pre četiri godine i od tada nijedan, a imamo 300 članova od kojih je većina radno sposobna.

    Da slepa i slabovida lica ne moraju nužno da budu telefonisti (iako od 12 zaposlenih, njih četvoro radi u bolnici na telefonskoj centrali), govori podatak da su neka od njih zaposlena i u administraciji, obezbeđenju i kao magacioneri.

    – Odličan potez je bilo organizovanje Sajma zapošljavanja za osobe sa invaliditetom 2012. godine – kaže Ivana Raškov. – Iako naši članovi odlaze i na ove redovne sajmove, oni se izgube u masi ljudi, biografija i poslodavaca. Za sve osobe sa invaliditetom sajam koji je posvećen samo njima značio bi mnogo, pa je to naša sugestija. Zaslužili smo jedan ovakav sajam posle četiri godine.

    Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu, prošle godine u aktivnim merama zapošljavanja namenjenim ovoj kategoriji, samo jedna osoba sa inviliditetom se zaposlila kao novozaposlena. Njih 23 se obučavalo, samozaposlilo se petoro, u okviru javnih radova angažovano je 86, a za 20-toro su subvencionisani poslodavci kako bi obučili one bez radnog iskustva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija