• Uporedili smo cene: Koliko su Zrenjaninci plaćali povrće, voće i meso, a koliko Beograđani i Novosađani

    Sudeći prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, u Zrenjaninu su povrće, voće i meso u prethodnom periodu bili jeftiniji nego u Beogradu i Novom Sadu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Uporedili smo cene: Koliko su Zrenjaninci plaćali povrće, voće i meso, a koliko Beograđani i Novosađani
    Foto: Pixabay

     

    Republički zavod za statistiku je objavio podatke o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda u trećoj nedelji prethodnog meseca, odnosno u periodu od 15. do 21. marta. Informativni portal zrenjaninski.com uporedio je najčešće cene povrća, voća i mesa u Zrenjaninu, Beogradu i Novom Sadu.

     

    Najčešća cena krompira u Zrenjaninu je u pomenutom periodu bila 100 dinara za kilogram, u Novom Sadu 110, a u Beogradu 150 dinara.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Upravo je izašao novi Gomex nedeljni katalog i upravo je počela nova vikend akcija!

     

    Kilogram pasulja Zrenjaninci su najčešće plaćali 350 dinara, Novosađani 400, a Beograđani 500 dinara.

     

    I ostale cene povrća bile su niže u gradu na Begeju nego u drugim gradovima. Crni luk je u našem gradu u periodu od 15. do 21. marta najčešće koštao 99,99 dinara, u Novom Sadu 120, dok je u glavnom gradu Srbije koštao 150 dinara za kilogram. I slatki kupus je u Zrenjaninu bio najjeftiniji, pa smo tako mi kilogram ovog povrća najčešće plaćali 69,99 dinara, žitelji Novog Sada 80 dinara, a stanovnici Beograda 100 dinara.

     

    Najčešća cena šargarepe u gradu Zrenjaninu iznosila je 89,99 dinara za kilogram, u Novom Sadu 120, a u Beogradu 150 dinara. Kilogram pečuraka kod nas je koštao 280, a u Novom Sadu 400 dinara, baš koliko i u srpskoj prestonici.

     

    Kada je reč o cenama voća, Zrenjaninci su kilogram jabuka najčešće plaćali 80 dinara. U Novom Sadu su bile deset dinara skuplje, a u Beogradu su koštale 20 dinara više.

     

    Najčešća cena kilograma banana u Zrenjaninu i Novom Sadu bila je ista – 180 dinara, dok je u Beogradu ovo voće koštalo 189,99 dinara. Pomorandže su kod nas koštale 130 dinara za kilogram, u Novom Sadu 150, a u Beogradu 149,99 dinara.

     

    I meso je, sudeći prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo jeftinije u Zrenjaninu nego u ostala dva grada. Tako je najčešća cena kilograma junetine u zrenjaninskim prodavnicama bila 875 dinara (u Novom Sadu je iznosila 915, a u Beogradu 1.099,99 dinara), svinjske krmenadle 625 dinara (u Novom Sadu 628,80, a u Beogradu 749,99 dinara), a telećeg mesa sa kostima 994,99 dinara (u Novom Sadu 1.745,80, a u Beogradu 1.299,99 dinara).

     

    Jedino je svež šaran bio skuplji u Zrenjaninu, pa je najčešća cena ribe u našem gradu iznosila 750 dinara za kilogram. Za to vreme šaran je Novom Sadu koštao 699 dinara, baš kao i u Beogradu.

     

    Cene na malo poljoprivrednih proizvoda snimaju se dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu od 1. do 7. i od 15. do 21. u mesecu. Snimanje se obavlja u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom. Zavisno od godišnjeg doba, snimaju se cene najvažnijih, odabranih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Za svaki proizvod biraju se po tri cene: najčešća, najniža i najviša cena.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Aktuelni oglasi za posao

     

    Najčešća cena na mestu snimanja (u prodavnici ili na pijaci) jeste ona po kojoj se određeni proizvod prodaje u najvećim količinama.

     

    Najčešća cena u gradu je ili najčešća cena u prodavnici ili najčešća cena na pijaci, u zavisnosti od toga gde se prodaje veća količina proizvoda u vreme snimanja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija