• Umesto livade posao za 160 radnika i plate od 90.000 dinara

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorili su danas u Zrenjaninu pogon kompanije „Essex Europe“, u kojem će se proizvoditi emajlirana bakarna žica. Reč je o prvom pogonu te kompanije u Srbiji, koji će, kako je najavljeno, zaposliti 160 radnika.   – Vlada Srbije je pomogla ovu investiciju, jer želimo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Umesto livade posao za 160 radnika i plate od 90.000 dinara

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorili su danas u Zrenjaninu pogon kompanije „Essex Europe“, u kojem će se proizvoditi emajlirana bakarna žica. Reč je o prvom pogonu te kompanije u Srbiji, koji će, kako je najavljeno, zaposliti 160 radnika.

   

  – Vlada Srbije je pomogla ovu investiciju, jer želimo da zaposlimo Srbiju i da našoj deci pružimo sigurnu budućnost – rekao je predsednik Vučić, dodavši da ga posebno raduje činjenica što su mnoge korejske kompanije pokazale interesovanje za ulaganje u našoj zemlji.

   

  Vučić je napomenuo da se na ovoj lokaciji, u industrojkoj zoni „Jugoistok Ečka“, pre samo šest meseci nalazila livada. On je dodao da će prosečna neto plata u ovoj fabrici biti 90.000 dinara, što je dramatično iznad republičkog proseka.

   

  – Ljudi su nas sa čuđenjem gledali kada smo govorili da ćemo ovde do kraja godine otvoriti fabriku koja će zaposliti 160 ljudi. Oni će doprineti Srbiji izvozom proizvoda u vrednosti od 132 miliona evra. To je od ogromnog značaja za našu zemlju i za Zrenjanin – poručio je Vučić.

   

  Dodao je da je srećan što mnoge južnokorejske kompanije razmišljaju o dolasku u Srbiju.

   

  – Njih ne možete tek tako da privučete, treba da imate dobre uslove za privređivanje, dobre vladine usluge, usluge samouprava, dobru radnu snagu. Dolazak južnokorejskih investitora ukazuje na novu fazu – dolazak fabrika sa visoko tehnološkim razvojem, i da ćemo privlačiti zemlje koje nismo do sada. Koreja postaje azijski i svetski ekonomski tigar – rekao je on, poručivši „LS grupi“ da u Srbiji, bilo gde, otvori i druge fabrike.

   

  essex

   

  Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je ocenio da je ovo velika investicija i veliki dan za Zrenjanin.

   

  – Izvoz iz ove kompanije će iznositi 150 miliona evra, plate će biti iznad proseka i to nam govori da je dolazak kompanije „Eseks“ veliki poduhvat za Zrenjanin, Vojvodinu i celu Srbiju – rekao je Mirović.

   

  On je istakao da će Pokrajinska vlada, zajedno sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama, nastaviti da investira u izgradnju i opremanje poslovnih zona kako bi se stvorili najbolji uslovi za dolazak stranih investitora.

   

  – Budžet Pokrajinske vlade za 2019. godinu biće razvojni. Više od 35 odsto sredstava namenjeno je upravo izgradnji industrijskih zona, infrastrukture i komunalnom opremanju, i zajedno sa Vladom Srbije nastavićemo i u narednoj godini da gradimo Srbiju – kazao je Mirović.

   

  Predsednik kompanije „LS Corporation“ Kristofer Ku zahvalio je Vladi Srbije na podršci pri realizaciji investicije, podsetivši da je njena vrednost 30 miliona evra.

   

  – Nekoliko korejskih kompanija uviđa dobre mogućnosti srpske privrede i pokazuju interesovanje za investiranje, a ambasada Republike Koreje ulaže velike napore kako bi Srbiju predstavila kao dobro mesto za ulaganje – izjavio je ambasador Republike Koreje Hjongčan Čou.

   

  Zahvalivši se kompaniji „Essex“, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je taj grad postao dobro mesto za ulaganje, a da u prilog tome ide podatak da je prošle godine otvoreno 3.000 novih radnih mesta, a ove godine 1.600.

   

  „Essex Europe“ sa sedištem u Francuskoj, evropska je podružnica kompanije „Superior Essex“ iz SAD i vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora. Kompanija „Superior Essex“ globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica i deo je južnokorejske „LS Group“-e, vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike, čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija