• Na srpskom tržištu prisutno 40 proizvođača mobilnih telefona

    Na srpskom tržištu je prisutno 40 proizvođača mobilnih telefona, pri čemu 11 najzastupljenijih proizvođača zauzima 88,5 odsto tržišta, objavilo je Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel).   Ratel je na osnovu podataka iz juna ove godine sproveo analizu zastupljenosti proizvođača mobilnih uređaja, operativnih sistema koje ovi uređaji koriste i tipova mreže koje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Na srpskom tržištu prisutno 40 proizvođača mobilnih telefona

    Na srpskom tržištu je prisutno 40 proizvođača mobilnih telefona, pri čemu 11 najzastupljenijih proizvođača zauzima 88,5 odsto tržišta, objavilo je Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel).

     

    Ratel je na osnovu podataka iz juna ove godine sproveo analizu zastupljenosti proizvođača mobilnih uređaja, operativnih sistema koje ovi uređaji koriste i tipova mreže koje aktivni uređaji mogu da podrže. Analizirani su, između ostalog, i podaci o broju korisnika aktivne mreže 2G, 3G i 4G. Obrađeni su podaci za otprilike osam miliona korisnika.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Poslednjih dana je raspisano nekoliko konkursa za POSAO – da li ste ih videli?

     

    Ratelova analiza je pokazala da se dominantno koristi Android operativni sistem, a 89 odsto telefona je u klasi „pametnih“ telefona.

     

    Razmatra se mogućnost gašenja starijih tehnologija

     

    Utvrđeno je i da više od 1,2 miliona korisnika mobilne telefonije poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju. Rezultati istraživanja su takođe pokazali da je zastupljenost uređaja koji podržavaju 4G tehnologiju visoka i iznosi 72 odsto.

     

    „Posmatrano iz ugla potrebe zamene uređaja kod određenog broja korisnika, razmatra se mogućnost gašenja starijih tehnologija (2G i 3G). Izvesnije je da će se prvo gasiti 3G, u skladu sa trendom u Evropi i Severnoj Americi“, naveo je Ratel.

     

    U saopštenju se dodaje da operatori mogu sami da odlučuju o gašenju mreža pojedinih starijih tehnologija.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Regulatori, sa svoje strane, prate planove i sam proces, kako bi se osiguralo da korisnici posle gašenja starijih tehnologija imaju adekvatno radio pokrivanje i obezbeđen optimalan tranzicioni period i kvalitet servisa. Operatori treba da razmotre mogućnost zamene uređaja socijalno ranjivim kategorijama korisnika, kao i podsticajne mere za zamenu uređaja koji podržavaju starije tehnologije uređajima nove generacije za ostale korisnike.

     

    Što se Srbije tiče, 69 odsto aktivnih korisnika koristi 4G mrežu, 15 odsto 3G i 16 odsto 2G mrežu.

     

    ‘Ajde, živeli! Cene ugostiteljskih usluga u Srbiji u avgustu veće za 13,8 odsto

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija