• ISTROŠILE SE ZALIHE: VELIKA JAGMA ZA SVIM VRSTAMA OGREVA

    ZRENJANIN – U Zrenjaninu je velika jagma za svim vrstama ogreva, jer je većina građana koji se greju na čvrsto gorivo potrošila zalihe, ili ih privela kraju. U najvećem snabdevaču srednjobanatskog tržišta ovom vrstom robe, zrenjaninskom „Ogrevu“, kažu da imaju dovoljno uglja, koji je zavisno od vrste od 7.000 do 13.000 dinara po toni. Ima […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ISTROŠILE SE ZALIHE: VELIKA JAGMA ZA SVIM VRSTAMA OGREVA

    ZRENJANIN – U Zrenjaninu je velika jagma za svim vrstama ogreva, jer je većina građana koji se greju na čvrsto gorivo potrošila zalihe, ili ih privela kraju.

    Foto: Dušan Bartolović

    U najvećem snabdevaču srednjobanatskog tržišta ovom vrstom robe, zrenjaninskom „Ogrevu“, kažu da imaju dovoljno uglja, koji je zavisno od vrste od 7.000 do 13.000 dinara po toni. Ima i bukovog briketa, po ceni od 24,90 dinara za kilogram, kao i peleta za 28,90 dinara po kilogramu. Jedino je problem sa ogrevnim drvetom, kojeg samo povremeno ima, iscepanog i u pakovanjima od metar puta metar puta 1,80, i to košta 12.490 dinara.

    – Sve ide jer su ljudi naprosto u panici zbog ovako dugog perioda ledenih dana. Jedino je problem sa ogrevnim drvetom, čija isporuka je otežana zbog vremenskih uslova, a tu imamo i problema zbog mnogo prodavaca koji rade na crno – kaže Dragan Stanjević iz „Ogreva“.

    U „Bomistu“ su ostali samo na oskudnim zalihama briketa, koji košta 320 dinara za deset kilograma, a ovih dana očekuju dopremu ogrevnog drveta. U „Andromedi“ ima samo ugljenog briketa po ceni od 25 dinara za kilogram, i bukovog koji košta isto toliko. Jeftinije vrsta briketa od 18,50 i 22 dinara i bukvalno su planule. Očekuju i dopremu ogrevnog drveta, koje se prodaje isključivo u paletama.

    Zrenjaninsko tržište, inače, ima ponudu više vrsta briketa, od drveta ili slame, kao i peleta, koji se proizvode na ovom terenu, a ovih dana nemaju problema sa plasmanom robe. U seoskim domaćinstvima lože se po tradiciji i šapurine pa i tuluzina, ako je u pitanju stara seoska peć ili kotao sa većim ložištem. Ogrevno drvo, inače, najviše se nudi preko oglasa, ali je kvalitet gotovo po pravilu daleko od oglašenog, a umesto obećanih bukve ili hrasta, mušterijama se često podvaljuje sa lošim i niskokaloričnim drvetom.

    Jedna od ozbiljnih posledica nestašice ogreva je pravi juriš šumokradica na ono malo šumskog fonda u srednjem Banatu, pa poljočuvari i policija imaju pune ruke posle. Plene se i motorke, ali i cele prikolice sa nasečenim ogrevnim drvetom, a krivične i prekršajne prijave su gotovo svakodnevne.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija