• Zrenjaninska gimnazija i ove godine učestvovala na festivalu „Euriade“

  Zrenjaninska gimnazija je i ove godine učestvovala na Festivalu kulture, nauke i umetnosti „Euriade“, koji se već 45 godina održava u mestu Kerkrade, gradiću na samoj granici Holandije sa Nemačkom.   Svečanu plaketu „Martin Buber“, koja se tradicionalno dodeljuje na festivalu, ove godine dobila je Auma Obama, sestra Baraka Obame. Ovu plaketu dobijaju osobe koje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zrenjaninska gimnazija i ove godine učestvovala na festivalu „Euriade“

  Zrenjaninska gimnazija je i ove godine učestvovala na Festivalu kulture, nauke i umetnosti „Euriade“, koji se već 45 godina održava u mestu Kerkrade, gradiću na samoj granici Holandije sa Nemačkom.

   

  Svečanu plaketu „Martin Buber“, koja se tradicionalno dodeljuje na festivalu, ove godine dobila je Auma Obama, sestra Baraka Obame. Ovu plaketu dobijaju osobe koje su u svom angažovanju doprinele uspostavljanju dijaloga sa decom i omladinom.

   

  „Mladi u dijalogu“ je ujedno jedan od programa u kojem su učestvovali učenici Zrenjaninske gimnazije Tijana Šakić, Rastko Petrović, Nađa Markov, Matija Krstić i Milica Vukov.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Odlični đaci imaju pravo na besplatne karte za bazen u Srpskoj Crnji

   

  – Ove godine je bilo posebno teško pronaći učenike koji ispunjavaju uslov za ulazak u Holandiju. Uslov je bio da su primili vakcinu protiv koronavirusa. Osim toga, aplikacioni proces je podrazumevao pisanje motivacionog pisma na engleskom jeziku, kao i predstavljanje idejnog rešenja nastupa naše zemlje. Mi smo jedina škola u regionu koja učestvuje na ovom festivalu – kaže za portal zrenjaninski.com profesorica filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji Aleksandra Maksić, koja već deset godina priprema i organizuje učešće gimnazijalaca na festivalu.

   

  festival euriade

   

  Naši učenici pokazali zapažene rezultate

   

  Zrenjaninski gimnazijalci, a nekima od njih to je bio prvi odlazak u inostranstvo, do sada su pokazali zapažene rezultate u svojim performansima, besedama, esejima i prezentacijama, U njima su tematski obradili različite teme poput predstavljanja slavnih ličnosti iz srpske kulture, kao što su Mihajlo Pupin, Mileva Marić Ajnštajn, Nadežda Petrović, Ivo Andrić ili Draga Ljočić, prva srpska feministikinja. Pre nekoliko godina učenici su odglumili predstavu koju su sami režirali – „Naše priče tokom bombardovanja“, i bili su tako ubedljivi da su rasplakali i publiku.

   

  – Imali smo i zanimljiv performans na temu filozofije Martina Bubera gde se odnos Ja i Ti uzima kao temelj komunikacije, a ne kao Ja Ono u kom se ličnost svodi na puku stvar ili broj. Jedna naša učenica je komponovala i otpevala pesmu pred švedskom kraljicom Silvijom. Interesantno je da smo pred kraljevim namesnikom Limburga nastupali u parlamentu Mastrihta gde je i potpisan sporazum o Evropskoj uniji. Ove godine smo dobili i poseban poziv da gostujemo u Evropskom parlamentu pred komisijom za obrazovanje i da učenici iznesu svoje ideje o našem obrazovnom sistemu i svojoj budućnosti u Evropskoj uniji – ističe Maksić.

   

  Učestvuju u još jednom projektu

   

  Zahvaljujući poznanstvu profesorice Maksić i njenog kolege Franka Bekera, zrenjaninski gimnazijalci učestvuju u još jednom lepom projektu.

   

  – Reč je o projektu „Minerva“, u kom se učenici iz Gradske gimnazije iz Hercogenrata i Zrenjaninske gimnazije već deset godina upoznaju, druže i pišu u časopisu na teme filozofije i politike, prijateljstva, slobode, egzistencijalizma i identiteta. Za ovu godinu planirana je tema „Nasilje, jezik i identitet“. Učenici borave u porodicama, pohađaju školu, razgledaju muzeje, galerije, sela, nacionalne parkove i političke institucije Srbije i Nemačke. Česte su i posete ambasadama. Ovaj projekat je nagrađen od nemačke pedagoške fondacije PAAD kao najbolji projekat 2013. i kao projekat meseca oktobra 2014. Ove godine su u projektu učestvovali učenici Zrenjaninske gimnazije Jovana Kenjić, Anja Kalić i Nebojša Trajlov. U septembru se očekuje uzvratna poseta – ističe Aleksandra Maksić.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ove godine projektu se pridružuje i Deveta beogradska gimnazija.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo