• Zrenjaninska biskupija: Bogosluženje dozvoljeno samo vakcinisanim sveštenicima

  Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji u kojoj je bogosluženje dozvoljeno samo vakcinisanim sveštenicima. Ovakvu odluku zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet je obrazložio rečima da je za njega vakcinacija pitanje ljubavi prema bližnjima i pitanje dokle ide sloboda jednog čoveka protiv zajedničkog dobra.   – Vakcinacija je tako mala stvar koju svako od nas može […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zrenjaninska biskupija: Bogosluženje dozvoljeno samo vakcinisanim sveštenicima

  Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji u kojoj je bogosluženje dozvoljeno samo vakcinisanim sveštenicima. Ovakvu odluku zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet je obrazložio rečima da je za njega vakcinacija pitanje ljubavi prema bližnjima i pitanje dokle ide sloboda jednog čoveka protiv zajedničkog dobra.

   

  – Vakcinacija je tako mala stvar koju svako od nas može da učini, a da pomogne dobrobiti cele zajednice. U tom razmišljanju sam doneo odluku o obaveznoj vakcinaciji sveštenstva i svih zaposlenih u Zrenjaninskoj biskupiji – kazao je dr Ladislav Nemet na današnjoj konferenciji za novinare.

   

  Iako je odluka o obaveznoj vakcinaciji u prvom momentu naišla na skepsu kod sveštenika, svi zaposleni u Zrenjaninskoj biskupiji su se vakcinisali osim župnika iz Novog Kneževca i pomoćnog kapelana u Zrenjaninu. Prema rečima biskupa, njih dvojica su se vratila u mesta odakle su došli.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Čileanac Eksekjel Videla se oduševio kada je upoznao čuvenog Sliveta

   

  – Biskup ima pravo da u svojoj biskupiji donosi samostalne odluke koje se tiču svega ostalog osim vere i morala. Za sada, Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji koja je donela ovakvu odluku, a u svetu ih ima sve više. Zašto nisu drugi ne znam – ne želim da ocenjujem druge biskupe, niti bih želeo da neko ocenjuje mene. Samo napominjem da se u Vatikan, već od 1. oktobra, ne može bez dokaza o preležanoj koroni, vakcinaciji dvema vakcinama ili negativnog PCR testa – istakao je dr Nemet.

   

  Vakcina štiti od respiratora

   

  On je dodao da zna da vakcina ne štiti sto posto, ali da štiti od teškog oblika bolesti i od respiratora.

   

  – Pogledajte naše lekare i medicinsko osoblje, padaju sa nogu. Bolnice rade sa pola kapaciteta, jer su okupirani koronom. Bolesnici koji boluju od drugih bolesti već više od godinu dana ne dobijaju adekvatno lečenje. Moja sestra ima rak i ona ne može da dobije terapiju. Dobijaju je bukvalno samo najugroženiji. O tome govorim, nečija sloboda ugrožava slobodu drugog. To nije ljubav – podvukao je zrenjaninski biskup.

   

  Od početka pandemije, Zrenjaninska biskupija je pratila sva uputstva države i zdravstvenih ustanova, a uvela je i neka svoja pravila.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – U crkvama je manje ljudi, nema više pričešćivanja na jeziku, već samo na dlanu, a dezinfekcija ruku sveštenika je obavezna. Puno puta vernici prisustvuju bogosluženju sa maskama. Tako ćemo dočekati i ovaj Božić – rekao je dr Ladislav Nemet.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo