• Za pet godina u Srednjobanatskom okrugu od raka umrlo 3.040 osoba

  U gradu Zrenjaninu, u periodu od 2012. do 2016. godine, od malignih bolesti je obolelo 3.238 osoba. Ovo se navodi u Planu javnog zdravlja koji je usvojen na ovonedeljnoj sednici Gradskog veća.   Po tim podacima, među obolelima je bilo više muškaraca nego žena – 1.667 naspram 1.571. U tom petogodišnjem periodu učestalost malignih bolesti […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za pet godina u Srednjobanatskom okrugu od raka umrlo 3.040 osoba

  U gradu Zrenjaninu, u periodu od 2012. do 2016. godine, od malignih bolesti je obolelo 3.238 osoba. Ovo se navodi u Planu javnog zdravlja koji je usvojen na ovonedeljnoj sednici Gradskog veća.

   

  Po tim podacima, među obolelima je bilo više muškaraca nego žena – 1.667 naspram 1.571. U tom petogodišnjem periodu učestalost malignih bolesti u gradu Zrenjaninu bila je viša nego u Srednjobanatskom okrugu. Najniže stope incidencije i kod muškaraca i kod žena registrovane su u 2015. godini.

   

  „U posmatranom petogodišnjem periodu oko 50 odsto muškaraca je obolelo od tri vrste raka, i to pluća, kolorektuma i prostate. Svaki peti muškarac koji je oboleo od raka, oboleo je od raka pluća i bronha. Kod žena se više od 40 odsto obolelih registruje od raka dojke, debelog creva i grlića materice. Svaka četvrta žena obolela od raka u gradu Zrenjaninu oboli od raka dojke“, navodi se u ovom izveštaju.

   

  Dodaje se da učestalost oboljevanja raste s godinama života. Tako se najviše vrednosti registruju kod muškaraca u uzrastu od 65 do 69 godina.

   

  Od malignih bolesti umrlo više muškaraca nego žena

   

  U periodu od 2012. do 2016. godine u Srednjobanatskom okrugu je od malignih bolesti umrlo 3.040 osoba, a na području grada Zrenjanina 1.986, ili 66,4 odsto. U Zrenjaninu je od malignih bolesti umrlo 1.147 muškaraca i 839 žena, tako da je učešće muškaraca bilo 57,7 odsto, a žena 42,3 odsto.

   

  Pročitajte još: Tomislav Stevanović odavno protiv neracionalne upotrebe anitibiotika

   

  „U petogodišnjem periodu stope mortaliteta malignih bolesti bile su više u srednjobanatskom regionu, izuzev u 2015. godini, kada se registruje neznatno viša stopa u gradu Zrenjaninu nego u okrugu. Oko polovine muškaraca je umrlo od raka pluća, kolorektuma i prostate, a kod žena, oko 50 odsto je umrlih od raka dojke, pluća i bronha i kolorektuma. Svaka peta žena u Zrenjaninu umre od raka, ali je izuzetno značajno i visoko učešće raka pluća i bronha u strukturi umrlih od malignih bolesti“, stoji u izveštaju.

   

  Uzrasno specifične stope mortaliteta rastu s godinama života i najviše vrednosti registruju se kod muškaraca u uzrastu od 75 godina života i starijih, a kod žena u uzrastu od 65 do 69 godina života. Uočeno je, takođe, da u su u ovom petogodišnjem periodu više stope oboljevanja kod žena u uzrastu od 30 do 59 godina, nego kod muškaraca, naročito u uzrastu od 50 do 54 godine života. Izrazito niske stope mortaliteta registruju se u uzrastu od 5 do 19 godina života. U ovom periodu, među umrlima od raka nije bilo onih uzrasta do četiri godine.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Podaci o broju obolelih od raka 3.238 osoba a od toga umrlo 3.040 su najblaže rečeno zaprepaščujući. To je odgovor u kom organizacionom, stručnom i svakom drugom slučaju nam se nalazi Zdravstvo. Zamislite uspeh lečenja je 6%, pojednostavljeno rečeno od svakih 100 obolelih samo 6 izleče!!! Pitam se, da li se neko bar zabrinuo i rešio da nešto preduzme ili će sve ostati na ovoj pogubnoj statistici!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo