• Vredna i uporna: Mlada mama Marija Stankov najbolji student u generaciji

  Zrenjaninka Marija Stankov upisala je fakultet sa 26 godina, a onda ga završila u roku. U međuvremenu je i rodila sina Aleksu.   Ne samo što je danas diplomirani inženjer zaštite životne sredine, nego je u toku svog školovanja dobila i tri nagrade – za najboljeg studenta na smeru od prve do četvrte godine, za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vredna i uporna: Mlada mama Marija Stankov najbolji student u generaciji

  Zrenjaninka Marija Stankov upisala je fakultet sa 26 godina, a onda ga završila u roku. U međuvremenu je i rodila sina Aleksu.

   

  Ne samo što je danas diplomirani inženjer zaštite životne sredine, nego je u toku svog školovanja dobila i tri nagrade – za najboljeg studenta na smeru od prve do četvrte godine, za najbolji prosek na svom smeru i nagradu Univerziteta u Novom Sadu za stručni rad. Pisala je naučni i stručni rad na temu fotonaponskih solarnih sistema i kako oni mogu da se primene i doprinesu životnoj sredini.

   

  – Posle srednje škole odlučila sam da ne nastavim školovanje. Gledajući sad iz ove perspektive, mislim da je to bio neki mladalački bunt, jer bila sam dobar đak, volela sam da učim, ali jednostavno sam tada odlučila da počnem da radim – priča Marija za portal zrenjaninski.com.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Đak generacije Teodor Dežan upisao dva fakulteta, u Beogradu prvi na listi

   

  Do svoje 26 godine Marija je radila u pekari, pa onda kod svoje tetke u frizerskom salonu. Ali, još dok je radila u salonu, završila je kurs za muškog frizera. Želja za učenjem držala ju je i tada. I onda je u jednom trenutku prelomila.

   

  – Želja da nastavim školovanje bila je toliko jaka, da sam to morala da uradim. Iako sam se u međuvremenu udala i ostala u drugom stanju, rešila sam da polažem prijemni na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, na smeru zaštite životne sredine – kaže Marija.

   

  marija stankov

   

  Nije izostala podrška najbližih

   

  U ovoj odluci Mariju su podržali suprug Nikola, roditelji, ali i tetka koja joj je bila poslodavac.

   

  – Bez podrške i vetra u leđa, koji je bio vrlo snažan, ništa ne bih mogla da uradim. Radila sam, učila, polagala ispite, brinula se o svom malom sinu koliko sam mogla. Veliku pomoć u to vreme, dok je Aleksa bio beba, imala sam od supruga, koji je takođe zaposlen, kao i mame, koja je za nas stalno bila tu. Bila sam redovna na predavanjima i vežbama, učila kod kuće. Nije bilo lako, često me je proganjao osećaj griže savesti što nisam više sa svojim sinom i porodicom, ali uz ogromnu podršku svojih bližnjih, pre dve nedelje sam diplomirala i sada sam inženjer zaštite životne sredine – ističe Marija Stankov.

   

  Za ovu ambicioznu mladu ženu više prepreka nema.

   

  – Plan mi je da upišem master studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a takođe želim i da dobijem licencu bezbednosti i zaštite na radu. Naravno, želim i da se zaposlim u svojoj struci. Prošle godine, u programu letnje stručne prakse, radila sam u zrenjaninskoj kompaniji „Gomex“, što mi je veliko iskustvo, i samo me je učvrstilo u nameri da radim ono što volim i u čemu sam dobra – navodi Marija.

   

  Sudeći prema jakoj volji koju ima, ciljeve koje je sebi postavila Marija će ispuniti. Ali, ovih dana Marija uživa u plodovima svog dosadašnjeg rada, u društvu sina Alekse i supruga Nikole.

   

  marija stankov

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo