• VELIKO PORODIČNO OKUPLJANJE MEDAREVIĆA: Deda Stevan živeo na istom prostoru, a promenio osam država!

  Na druženje je došlo čak 75 potomaka

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  KRAJIŠNIK – Na porodičnom okupljanju dela velike krajiške familije Medarević, u Krajišniku, selu na području opštine Sečanj, obrelo se više od sedamdeset potomaka Jovana Medarevića, rođenog davne 1882. godine u selu Mokronoge kod Drvara.

  Potomci Jovana Medarevića na okupu u Krajišniku
  Potomci Jovana Medarevića na okupu u Krajišniku

  – Ideja okupljanja Medarevića koji potiču od Jovana dugo je sazrevala. U nekoliko navrata bilo je pokušaja, ali su dislokacija potomaka, obaveze i brz tempo savremenog života bile ozbiljne prepreke. Na kraju smo uspeli u ovom lepom poduhvatu, a za mesto okupljanja, logično, odredili smo Krajišnik, u koji se Jovan sa sinovima i kćerima doselio u talasu kolonizacije posle Drugog svetskog rata – priča Stevan Medarević, ključni inicijator svojevrsnog sabora Medarevića čiji je rodonačelnik Jovan.

  Na okupljanje je došlo 75 potomaka. Bilo je to lepo druženje, dirljivo, sa puno emocija, sećanja, spomena na one koji nisu među njima.

  – Na okupljanje je došla i moja baba – tetka Boja Kremić, jedina od dece Jovana Medarevića koja je među živima, koja ima 94 godine, i živi u Banatskom Velikom Selu – govori Stevan, koji je ime dobio po svom dedi, jednom od sinova Jovana Medarevića, a koji je, kako kaže, za svog veka od 1919. do 2010. živeo u osam država, i to Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslavija, pa zloglasnoj NDH, i onda FNRJ, SFRJ, SRJ, Srbiji i Crnoj Gori i na kraju u Srbiji.

  Medarevići su ponosni i na ulogu svoje porodice u Narodno – oslobodilačkoj borbi na području Drvara i Krajine.

  – S ponosom napominjem i da smo mi kao potomci Jovana Medarevića, porodični ljudi, uspešni kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Mnogi među nama su akademski građani, uzorni privrednici i radnici. Svi čuvamo svoje korene, učimo svoju decu da znaju svoje poreklo i da to poštuju i svi sa ponosom nosimo prezime Medarević, dičimo se njime dostojanstveno, kako su to radili i učili nas naši đedovi i prađedovi. Nadam se da nas pradeda Jovan, i njegovi sinovi Stevan i Dmitar gledaju odozgo sa ponosom – veli Stevan i najavljuje da je za sledeću godinu već zakazan novi skup, sve uz obećanje da će okupljanje postati tradicionalno.

  On ne odustaje ni od namere da izradi porodično stablo, koje čini oko 125 potomaka Jovana Medarevića, od kojih je 108 u Srbiji, a ostali u Bosni i dijaspori.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]