• Važna uloga posrednika: Primena medijacije u oblasti intelektualne svojine

  Intelektualna svojina obuhvata različite oblike originalnih kreacija – od muzičkih dela do mašina i može se kupovati, koristiti i prodavati.   Nju najčešće delimo u dve zasebne kategorije – u industrijsku svojinu i autorska i srodna prava.   – Industrijska svojina obuhvata patente, žigove, industrijske dizajne, oznake geografskog porekla, biljne sorte i topografije poluprovodničkih proizvoda. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Važna uloga posrednika: Primena medijacije u oblasti intelektualne svojine

  Intelektualna svojina obuhvata različite oblike originalnih kreacija – od muzičkih dela do mašina i može se kupovati, koristiti i prodavati.

   

  Nju najčešće delimo u dve zasebne kategorije – u industrijsku svojinu i autorska i srodna prava.

   

  – Industrijska svojina obuhvata patente, žigove, industrijske dizajne, oznake geografskog porekla, biljne sorte i topografije poluprovodničkih proizvoda. Autorska i srodna prava podrazumevaju književna i umetnička dela, poput romana, pesama, filmova, muzičkih dela, crteža, fotografija, skulptura, arhitektonskih zdanja i tako dalje. U poslednje vreme sve veći značaj ima i tzv. „meka“ intelektualna svojina. Ona obuhvata različita znanja i iskustva, poslovne tajne i druge poverljive informacije – objašnjava u razgovoru za portal zrenjaninski.com diplomirana pravnica Violeta Stamenković.

   

  PROČITAJTE JOŠ: U zdravstvenom sistemu evidentirano 58 slučajeva nasilja nad ženama

   

  Republika Srbija je potpisnik brojnih međunarodnih ugovora u oblasti intelektualne svojine, kojima se regulišu određeni međudržavni aspekti pri zaštiti prava.

   

  Pored Uputstva za unapređenje primene medijacije u Republici Srbiji, koji je donet 2018, u maju ove godine zaključen je i Sporazum o saradnji u vezi sa primenom medijacije u oblasti intelektualne svojine. Sporazum je zaključen između Ministarstva pravde, Zavoda za intelektualnu svojinu, Privrednog apelacionog suda u Beogradu, Privrednog suda u Beogradu, Višeg suda u Beogradu i Apelacionog suda u Beogradu.

   

  – Ovaj sporazum ima veliki značaj u širenju instituta posredovanja, pre svega medijacije, zbog činjenice da postupak traje znatno kraće, a troškovi medijacije su znatno niži. Sporazum označava međusobnu saradnju potpisnika, radi podsticaja i ostvarivanja razvoja medijacije u oblasti intelektualne svojine. To je dobro, jer polazeći od činjenice da su drugostepeni predmeti medijabilni, zato što su dokazi već izvedeni, a pravna pitanja već utvrđena, potrebno je podstaći stranke na mogućnost mirnog rešavanja spora. Time se skraćuje vremenska neizvesnost  budućeg postupka – navodi Violeta Stamenković.

   

  Medijacija ne dovodi nužno do prekida poslovnog odnosa

   

  Intelektualna svojina je važna komponenta svih privrednih delatnosti koje se temelje na inovacijama. Zato su njena zaštita i pravilno korišćenje od velike važnosti za uspešno poslovanje. Sporni poslovni odnosi koji nastaju u oblasti intelektualne svojine ne moraju nužno da se rešavaju pred sudom.

   

  Narušeni poslovni odnos medijacijom može da se reši brže, lakše i jeftinije. Pored toga, medijacija ne dovodi nužno do prekida poslovnog odnosa, već se on nakon postizanja sporazuma može sačuvati i unaprediti.

   

  Ako imate sporni poslovni odnos u oblasti intelektualne svojine, informacije o medijatorima možete pronaći u Registru posrednika Ministarstva pravde. Tamo možete izabrati posrednika.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – A ukoliko želite da postanete posrednik, odnosno medijator, prilika za to je obuka koju sprovodi Fakultet političkih nauka iz Beograda. Obuka će se održati u prvoj polovini marta 2022. godine. Možete i vi biti aktivno lice u vansudskom rešavanju sporova – naglašava Stamenković.

   

  Sve dodatne informacije u vezi sa za dobijanjem licence posrednika koju, nakon sprovedene obuke, izdaje Ministarstvo pravde Republike Srbije, možete dobiti preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]