• Udruženje zanatlija u našem gradu ima veoma bogatu istoriju

  Istorija zanatstva i preduzetništva u Zrenjaninu, nekada Petrovgradu i Velikom Bečereku, duga je nekoliko vekova.   Vremenom, pod udarom industrijske proizvodnje, polako su nestajali pojedini zanati, zanatske radnje i zanatlije. Ostali su zapisi, priče i dokumenti da svedoče o zanatstvu u našem gradu.   PROČITAJTE JOŠ: Istorija novinarstva u Zrenjaninu blisko je povezana sa imenom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Udruženje zanatlija u našem gradu ima veoma bogatu istoriju

  Istorija zanatstva i preduzetništva u Zrenjaninu, nekada Petrovgradu i Velikom Bečereku, duga je nekoliko vekova.

   

  Vremenom, pod udarom industrijske proizvodnje, polako su nestajali pojedini zanati, zanatske radnje i zanatlije. Ostali su zapisi, priče i dokumenti da svedoče o zanatstvu u našem gradu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Istorija novinarstva u Zrenjaninu blisko je povezana sa imenom Gustava Lauke

   

  Istoriju i duh preduzetništva u Zrenjaninu čuva i kuća u kojoj se nalazilo Udruženje zanatlija Velikog Bečkereka, popularna „Zanatlija“, u Ulici Slobodana Bursaća (nekada Teplička). Prvi vlasnik ove kuće, izgrađene 1890. godine, bio je Antal Štainbah.

   

  udruženje zanatlija
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Ovdašnje zanatlije su je kupile 1929. godine, zahvaljujući prilozima plemenitih darodavaca. Među njima su bili uglednici tog vremena. Prvi na listi, Joca Križanov, vlasnik mesare u glavnoj ulici, priložio je pet hiljada ondašnjih dinara. Za njim na spisku su Boža Lekić i Nemanja Grunčić sa donacijama od po hiljadu dinara.

   

  Na tabli, istaknutoj na ovoj kući, nalaze se i imena drugih zanatlija, trgovaca i vlasnika manufaktura, plemenitih darodavaca za ovaj dom.

   

  Sačuvana je još jedna tabla na kojoj su imena onih koji su davne 1971. godine osnovali Štedno-kreditnu zadrugu samostalnih zanatlija Zrenjanina. Na njoj su imena zrenjaninskih zanatlija, sarača, obućara, zlatara, pekara, kamenorezaca, krojača…

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Istoriju zanatstva i preduzetništva danas baštini Opšte udruženje preduzetnika Zrenjanin, koje i koristi prostor „Zanatlije“.

   

  Dan Republike bio je praznik koji je slavio bratstvo i jedinstvo jugoslovenskih naroda

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Због тих „тајних“ шалабајзера су нам државу опљачкали бар 15 пута.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]