• Dan Republike bio je praznik koji je slavio bratstvo i jedinstvo jugoslovenskih naroda

  Na današnji dan, 29. novembar, u bivšoj Jugoslaviji proslavljan je Dan Republike, praznik koji je simbolizovao stvaranje nove države i zajedništvo njenih naroda.   Dan Republike se od Drugog svetskog rata slavio na dan kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine u Jajcu, na kojem su usvojene odluke koje su postavile temelje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dan Republike bio je praznik koji je slavio bratstvo i jedinstvo jugoslovenskih naroda

  Na današnji dan, 29. novembar, u bivšoj Jugoslaviji proslavljan je Dan Republike, praznik koji je simbolizovao stvaranje nove države i zajedništvo njenih naroda.

   

  Dan Republike se od Drugog svetskog rata slavio na dan kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine u Jajcu, na kojem su usvojene odluke koje su postavile temelje posleratne Jugoslavije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ i ove godine održan Pop-up festival (Foto)

   

  Na Drugom zasedanju AVNOJ-a donete su ključne odluke o budućem uređenju Jugoslavije, federativne države sastavljene od šest republika. Ovaj datum je stoga postao simbol antifašističke borbe i temelja socijalističke Jugoslavije.

   

  Dan Republike bio je praznik koji je slavio bratstvo i jedinstvo jugoslovenskih naroda. Ovaj dan je podsećao građane na antifašističku borbu i zajedničku pobedu nad okupatorom. Bio je to dan kada su se slavili sloboda, jednakost i solidarnost među različitim narodima i narodnostima koji su sačinjavali Jugoslaviju.

   

  Dan Republike se tradicionalno obeležavao svečanim ceremonijama, vojnim paradama, kulturnim događajima i školskim priredbama. Bile su to prilike za manifestacije narodnog jedinstva, prikazivanje dostignuća države i druženje građana. Svečanosti su obuhvatale različite segmente društva, od vojske do škola, simbolizujući zajedničke težnje i dostignuća.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Iako Jugoslavija više ne postoji, sećanja na Dan Republike ostaju kao deo istorijskog nasleđa regiona. Ovaj datum simbolizuje važan segment istorije i identiteta naroda koji su nekada činili Jugoslaviju. U sadašnjim uslovima, sećanje na Dan Republike može poslužiti i kao podsetnik na važnost mira, zajedništva i međusobnog poštovanja.

   

  „Stop nasilju nad ženama“ nisu samo reči: Meridian fondacija poslala važnu poruku – PODIGNI GARD I ZAŠTITI SE! (VIDEO)

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Друго задељање АВНОЈА, одржано је у НДХ, јер је БиХ припадала под јурисдикцију те нацистичке творевине, што баца сумњу да га је организовала НДХ. Те одлуке су нелегитимне
   1. КПЈ, односно делегати на заседању АВНОЈ-а, у то време били су на листи терористичких организација, и тако је остало све до 1945.
   2. На заседању није било кворума, то се и у одлукама констатује
   3.Делегати из Србије, нису присуствовали

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]