• U Zrenjaninu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je danas u Zrenjaninu polaganjem venaca na spomen-ploču pukovniku Dragutinu Ristiću – Brigadiru i oslobodiocima grada u holu Gradske kuće.   Na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina je objavljeno da su cveće na spomen-ploču brigadiru Ristiću, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka „Knjaz Mihailo“, vojne jedinice koja je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Zrenjaninu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je danas u Zrenjaninu polaganjem venaca na spomen-ploču pukovniku Dragutinu Ristiću – Brigadiru i oslobodiocima grada u holu Gradske kuće.

   

  Na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina je objavljeno da su cveće na spomen-ploču brigadiru Ristiću, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka „Knjaz Mihailo“, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, položile delegacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Komande za razvoj Banatske brigade i Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu. U ime Grada Zrenjanina venac su položili načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović i član Gradskog veća Dragan Gudžev.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Monsinjor Tice Jene odlikovan najvišim priznanjem mađarske države

   

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine. Tog dana su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom. Time su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija. Naša zemlja je dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.

   

  Iako su učesnice rata stavile potpis na dokument o primirju, Prvi svetski rat je na našim prostorima, konkretno u Velikom Bečkereku, potrajao još nekoliko dana, sve do 17. novembra. Tada je u grad ušla srpska vojska i formalno je vlast prešla u ruke Srpskog narodnog odbora. I ovaj značajan datum u istoriji grada biće obeležen narednog utorka.

   

  Od 2012. godine Dan primirja se u Republici Srbiji obeležava kao državni praznik.

   

  dan primirja u prvom svetskom ratu
  Foto: Grad Zrenjanin

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo