• U RITOVE DONJEG POTISJA VRATIO SE DABAR

  ZRENJANIN – Zahvaljujući dobrom oku i još boljoj koncentraciji fotoreportera Danila Đekovića, u Specijalnom rezervatu prirode „Ritov donjeg Potisja“ uslikan je  dabar.     Trenutno na području od 65 kilometara Tise koja je u našoj nadležnosti sigurno ima 7 familija dabrova, kaže za portal zrenjaninski.com Stevo Čorokalo, iz „Rezervata prirode“. Jako smo srećni što se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U RITOVE DONJEG POTISJA VRATIO SE DABAR

  ZRENJANIN – Zahvaljujući dobrom oku i još boljoj koncentraciji fotoreportera Danila Đekovića, u Specijalnom rezervatu prirode „Ritov donjeg Potisja“ uslikan je  dabar.

   

  dabar

   

  Trenutno na području od 65 kilometara Tise koja je u našoj nadležnosti sigurno ima 7 familija dabrova, kaže za portal zrenjaninski.com Stevo Čorokalo, iz „Rezervata prirode“. Jako smo srećni što se dabar posle 100 godina vratio u naše krajeve jer ova životinja predstavlja važan element našeg eko sistema, ističe Čorokalo.

   

  Dabrovi žive u svojim brlozima, u koje mogu da uđu iz vode i sa kopna.Najviše vole vrbe.

   

  Zaista kao u crtanim filmovima, obore stablo i grickaju lišće, kaže Danilo Đeković.Dabar je noćna životinja i jako ju je teško slikati. Znamo da su tu, ali se ne daju videti. Eto, ja sam imao sreću da uslikam ovog jednog a skoro da sam odustao od čekanja i spakovao fotoaparat, priča Danilo.Ovaj dabar je slikan kod Taraša, kaže Danilo.

   

  Dabar je jedno vreme bio potpuno iskorenjen sa ovih prostora.Pre nekoliko godina počeo je da stiže Tisom iz Mađarske a sada se već i ovde razmnožava.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]