• Trenutna epidemiološka situacija u srednjem Banatu izgleda ovako

  Zavod za javno zdravlje Zrenjanin je objavio danas da je u periodu od 27. decembra do 3. januara na području srednjeg Banata registrovano 126 novih slučajeva virusa korona.   Od početka pandemije, a zaključno sa jučerašnjim danom, u Srednjobanatskom okrugu je potvrđeno ukupno 42.017 slučajeva Covid-19.   Na teritoriji grada Zrenjanina u ovom trenutku je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Trenutna epidemiološka situacija u srednjem Banatu izgleda ovako

  Zavod za javno zdravlje Zrenjanin je objavio danas da je u periodu od 27. decembra do 3. januara na području srednjeg Banata registrovano 126 novih slučajeva virusa korona.

   

  Od početka pandemije, a zaključno sa jučerašnjim danom, u Srednjobanatskom okrugu je potvrđeno ukupno 42.017 slučajeva Covid-19.

   

  Na teritoriji grada Zrenjanina u ovom trenutku je registrovano 135 aktivnih slučajeva zaraze. U ostalim srednjobanatskim opštinama ti brojevi su jednocifreni.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Šta kažu prognoze – kakvo će biti vreme u januaru

   

  U opštinama Nova Crnja, Novi Bečej i Sečanj potvrđeno je po osam aktivnih slučajeva, dok ih je u opštini Žitište pet.

   

  Do sada je u Srednjobanatskom okrugu dato ukupno 195.459 doza vakcine protiv virusa korona. Sa dve doze je vakcinisano 71.618 žitelja okruga, treću dozu je primila 47.651 osoba, a četvrtu njih 3.426.

   

  Zavod za javno zdravlje Zrenjanin navodi i da mu je distribuirano 500 doza Spikevax bivalentne vakcine protiv virusa korona. Ovu vakcinu mogu primiti osobe uzrasta od 12 godina i stariji, a koje su ranije vakcinisane protiv Covid-19, odnosno koje su primile primarnu seriju vakcine (dve doze) ili koje su dodatno primile jednu ili više buster doza vakcine protiv korone.

   

  Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv korone, ili najmanje tri meseca od preležane infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.

   

  Bivalentna vakcina kao buster doza se naročito preporučuje osobama starijim od 50 godina, osobama sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, onima koji boluju od hroničnih bolesti, korisnicima i zaposlenima u domovima za stara lica i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

   

  Vakcinacija se sprovodi u svim domovima zdravlja i ambulantama.

   

  Vakcinacija protiv gripa

   

  Zavod za javno zdravlje Zrenjanin podseća i da je preuzeo trovalentnu TorVaxFlu i četvorovalentnu Vaxigrip Tetra vakcinu protiv virusa gripa. Vakcine su distribuirane po opštinama domovima zdravlja i ambulantama gde se vakcinacija sprovodi.

   

  Osobe koje žele da se vakcinišu treba da se jave u ambulantu svom izabranom lekaru.

   

  Vakcinacija protiv gripa se preporučuje pre početka sezone gripa (u oktobru i novembru), ali je vakcinacija opravdana i tokom sezone. Zaštita se postiže dve do tri nedelje posle imunizacije.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Vakcina protiv gripa se može dati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku sa vakcinom protiv Covid-19.

   

  Na teritoriji Srednjobanatskog okruga, inače, prisustvo virusa gripa tipa B laboratorijskim testom je detektovano kod deteta predškolskog uzrasta.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Кашаљ-19 сви прележали, то је готово. Чувајте своје срце!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo