• Da je preživela, Industrija tepiha „Proleter“ bi dogodine slavila 130 godina postojanja

  Kao i mnoge druge zrenjaninske fabrike, i Industrija tepiha „Proleter“ preselila se u istoriju.   Izuzetno kvalitetni tepisi nalazili su se na podovima u domovima širom bivše Jugoslavije. Zabeleženo je da su tepisima „Proletera“ bili opremljeni hoteli Interkontinental, Hajat, Metropol i Jugoslavija u Beogradu, hoteli u Bečićima i Budvi, vila u Miločeru, poslovna zgrada nekadašnjeg […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da je preživela, Industrija tepiha „Proleter“ bi dogodine slavila 130 godina postojanja

  Kao i mnoge druge zrenjaninske fabrike, i Industrija tepiha „Proleter“ preselila se u istoriju.

   

  Izuzetno kvalitetni tepisi nalazili su se na podovima u domovima širom bivše Jugoslavije. Zabeleženo je da su tepisima „Proletera“ bili opremljeni hoteli Interkontinental, Hajat, Metropol i Jugoslavija u Beogradu, hoteli u Bečićima i Budvi, vila u Miločeru, poslovna zgrada nekadašnjeg Naftagasa, ali i hoteli Šeraton u Zimbabveu i Kuvajtu. U „Proleteru“ su za „Mercedes“ rađene podne obloge za automobile, kao i za avione „Boing“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Slobodan Milanović nam se javio iz Berlina i ispričao jednu nostalgičnu priču

   

  Da tepihara i dalje radi, dogodine bi slavila 130 godina postojanja. Jer, 1894. godine počela je sa radom Velikobečkerečka fabrika tepiha, koja je kroz istoriju menjala vlasnika, lokaciju i svojinsku strukturu.

   

  Više vlasnika je promenila pre Drugog svetskog rata da bi posle rata bila nacionalizovana.

   

  industrija tepiha proleter

   

  U istoriji industrije tepiha posebno je značajna 1965. kada je započeta prva temeljna rekonstrukcija fabrike. Tri godine kasnije kupljena je nova oprema iz Belgije.

   

  Kompletna rekonstrukcija obavljena je u hodu, od izgradnje hala do preseljenja i montaže novih i postojećih mašina, u periodu od 27. juna 1969. do 2. oktobra 1971. godine, kada je nova fabrika, na Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, puštena u rad.

   

  Fabrika je projektovana po savremenim tehnološkim rešenjima. Proizvodna tehnologija je bila potpuno nova i omogućavala je veliki broj artikala uz mnogo veću produktivnost.

   

  U fabrici su zaposleni vrhunski dizajneri a, prema dostupnim podacima, bliska saradnja postojala je i sa diplomcima fakulteta likovne i primenjene umetnosti.

   

  To su godine najvećeg prosperiteta fabrike tepiha, kada je njena proizvodnja činila 35 odsto proizvodnje tepiha u bivšoj Jugoslaviji.

   

  Dičili smo se tada najvišim kvalitetom tkanih tepiha i podnih obloga od novozelandske runske vune koja je predena i bojena najsavremenijom tehnologijom za to doba.

   

  industrija tepiha proleter

   

  Fabrika prodata ruskom biznismenu

   

  Ratovi i sankcije su učinili su svoje. Industrija tepiha „Proleter“ je otišla u stečaj da bi je 2007. godine kupio ruski biznismen Vladmir Antonov, i to za 157 miliona dinara. Radnici su tada tvrdili da je novi vlasnik zatekao zalihe tepiha i druge robe koje su vredele znatno više od iznosa plaćenog za fabriku.

   

  U zvaničnom predstavljanju nove fabrike TVB, kojoj je dao ime po predratnoj tepihari, preteči „Proletera“, Antonov je najavio povratak radnika u pogone i osvajanje evropskog i svetskog tržišta.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Od toga nije bilo ništa, osim što su zalihe rasprodate.

   

  Fabrika, odnosno njene hale i pogoni, danas se izdaju u zakup. Od proizvoda nekadašnje tepihare ostali su tepisi koje još neko ima u svom domu i vredni primerci različitih predmeta u rukama privatnih kolekcionara.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Kao i ceo privredni i finansijski sektor uništila je država i društveni kapital prelila u džepove političara i njihovih mecena,što i danas radi.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija