• Svečanost u Rimokatoličkoj katedrali povodom značajnog jubileja

  U Zrenjaninu je ove godine, u okviru skromne svečanosti, obeležen značajan jubilej – 990 godina od osnivanja Čanadske biskupije.   Na svečanosti upriličenoj u Rimokatoličkoj katedrali u Zrenjaninu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet je kazao da 990 godina obavezuje sadašnje generacije da ispisuju istoriju u ovom delu prastare Čanadske biskupije. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svečanost u Rimokatoličkoj katedrali povodom značajnog jubileja

  U Zrenjaninu je ove godine, u okviru skromne svečanosti, obeležen značajan jubilej – 990 godina od osnivanja Čanadske biskupije.

   

  Na svečanosti upriličenoj u Rimokatoličkoj katedrali u Zrenjaninu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet je kazao da 990 godina obavezuje sadašnje generacije da ispisuju istoriju u ovom delu prastare Čanadske biskupije.

   

  On je, tom prilikom, sažeo istorijat biskupije koju je osnovao sveti Stjepan Kralj. Govorio je i o životu i delu zaštitnika biskupije svetog Gerarda.

   

  PROČITAJTE JOŠ: I ove školske godine biće refundirani troškovi prevoza studenata

   

  – Sveti Gerard je bio istinski vernik. Tokom života je otvorenog srca primao sve što je od njega tražio Gospod. Voleo je mir i tiho razmišljanje, ali kada ga je sveti Stjepan imenovao za biskupa i poverio mu Čanadsku biskupiju, organizovao je prve škole, osnovao župe, propovedao je hrišćansku veru… Za nju je kasnije i mučenički umro – naglasio je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet.

   

  svečanost povodom 990 godina od osnivanja čanadske biskupije

   

  Zajednička misa za učenike dva đačka internata

   

  On je istakao da vernici mole Boga da nas sve zaštiti od epidemije koronavirusa, kao i da se mole za decu i mlade i njihove učitelje.

   

  – U trenutnoj situaciji želeo bih da istaknem da se molimo za još dve posebne grupe. Molimo se za one koji su ostali bez posla zbog epidemije i one koji žive sami. Nosimo ih u svojim molitvama, ali im takođe aktivno pomažemo svojom prisutnošću i najbolje što možemo – poručio je biskup.

   

  U Zrenjaninskoj biskupiji, inače, tradicionalno se krajem septembra održava zajednička misa za učenike dva đačka internata povodom početka nove školske godine. Ove godine, učenice Internata za devojke „Karolina Satmari“ i momci iz Internata za dečake „Emaus“ pojavili su se u velikom broju na svečanoj misi koju je biskup održao zajedno sa svojom oltarskom braćom.

   

  Relikvija je stajala pred likom svetog Gerarda, pred kojim su vernici izrazili svoje poštovanje samo naklonom ili kratkom molitvom.

   

  svečanost povodom 990 godina od osnivanja čanadske biskupije

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo