• Student Tehničkog fakulteta Ognjen Krneta svojim stručnim radovima skreće pažnju na sebe

  Ovog meseca počeo je novi, 12. po redu ciklus projekta „Letnja stručna praksa“, koji će trajati do kraja septembra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Student Tehničkog fakulteta Ognjen Krneta svojim stručnim radovima skreće pažnju na sebe
  Foto: Privatna arhiva

   

  U okviru programa koji od 2011. godine sprovode udruženje privrednika „Zrenjaninski poslovni krug“ i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, a koji je podržan i finansiran od strane Grada Zrenjanina, studenti dobijaju zadatke sa ciljem da unaprede poslovanje i inoviraju određene poslovne procese u firmama koje se prijave za učešće. U tome im pomažu stručna lica, odnosno mentori iz preduzeća u kojima su studenti angažovani.

   

  Jedan od onih koji je prošle godine učestvovao u programu „Letnja stručna praksa“ i koji je postigao zapažen rezultat je student mašinskog inženjerstva na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ Ognjen Krneta. Studentski dvojac koji je, uz Ognjena, činio i Dejan Landup, osvojio je treće mesto sa projektom „OV5X Nova Opel Astra“.

   

  – Konkretno, naš zadatak se odnosio na plastični nosač čaša u automobilima, to jest da smanjimo škart pri njegovoj izradi. Zadaci su bili i bezbednost i zdravlje na radu i planiranje proizvodnje – priča za portal zrenjaninski.com Ognjen Krneta.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nemanja Sirar će trčati od Česterega do Ostroga za šestogodišnju devojčicu

   

  On ističe da mu je učešće u „Letnjoj stručnoj praksi“ donelo neku vrstu uzbuđenja koje sa sobom nose takmičenja, kao i težnju da postigne najviši cilj, a to je osvajanje prvog mesta.

   

  – Tokom prakse sam stekao radne navike i neverovatno praktično znanje u vezi sa automobilskom industrijom. Naravno, tokom samog rada sam primenio i znanje stečeno na fakultetu. Nakon što smo kolega Dejan Landup i ja okončali projekat, to mi je pomoglo u daljem školovanju, u smislu odbrane radova, kao i kreiranja novih projekata uz pomoć stečenog iskustva. Projektni i seminarski radovi su mi nakon „Letnje stručne prakse“ dosta kompletniji i sažetiji – objašnjava naš sagovornik.

   

  Ognjen Krneta je rođen 2001. godine u Vršcu, a mesto prebivališta mu je Uljma. Srednju školu, odnosno Školski centar „Nikola Tesla“, završio je u Vršcu, da bi školovanje nastavio u Zrenjaninu. Upisao je mašinsko inženjerstvo na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ i trenutno je na završnoj godini akademskih studija. A zašto baš mašinstvo?

   

  – Zato što mi se to svidelo, čak i pre upisa u srednju školu. I u srednjoj školi sam bio učenik mašinskog smera, odnosno tehničar kompjuterskog upravljanja. A zašto baš u Zrenjaninu? Zato što mi se dopao grad otkada sam ga prvi put posetio – navodi ovaj student.

   

  Ognjen je tokom dosadašnjih studija postizao zapažene rezultate ne samo na „Letnjoj stručnoj praksi“, nego i na drugim takmičenjima. Rad „Mašinski elementi u praksi – spojnice“, koji potpisuje zajedno sa Dejanom Landupom, a čiji su mentori dr Eleonora Desnica i dr Ivan Palinkaš, na Internacionalnom simpozijumu u rumunskom gradu Oradea je proglašen za najboliji studentski rad u internacionalnoj sekciji.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Takođe sa kolegom Dejanom Landupom je osvojio nagradu Univerziteta u Novom Sadu za naučni i stručni rad „Modelovanje i proračun spojnice sa gumenim ulošcima“ u školskoj 2022/2023. godini.

   

  – Želja mi je da nakon što diplomiram upišem master studije mašinskog inženjerstva. Kasnije bih najviše voleo da se zaposlim u struci – naglašava Ognjen Krneta.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo