• Šta će pokazati popis stanovništva u oktobru: Gubi li Zrenjanin populaciju?

  Popis stanovništva, domaćinstava i stanova biće sproveden u Srbiji od 1. do 31. oktobra ove godine. Finansijska sredstva za ovaj posao zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija, a pripreme su uveliko u toku.   Kako je najavljeno, prilikom popisa će biti i mnogo novina, od kojih se najznačajnija odnosi na način prikupljanja podataka. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta će pokazati popis stanovništva u oktobru: Gubi li Zrenjanin populaciju?

  Popis stanovništva, domaćinstava i stanova biće sproveden u Srbiji od 1. do 31. oktobra ove godine. Finansijska sredstva za ovaj posao zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija, a pripreme su uveliko u toku.

   

  Kako je najavljeno, prilikom popisa će biti i mnogo novina, od kojih se najznačajnija odnosi na način prikupljanja podataka. Popisivači će, po prvi put, umesto papirnih upitnika popunjavati elektronske formulare i za to će koristiti laptopove.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Bolničkim odeljenjima i odsecima uručena priznanja za rad i zalaganje

   

  Od poslednjeg popisa stanovništa u Srbiji prošlo je 11 godina.

   

  Nimalo ohrabrujući podaci

   

  Prema zvaničnim podacima popisa iz 2011. godine, na teritoriji grada Zrenjanina je živelo 122.714 stanovnika, a u samom Zrenjaninu 75.743. Na teritoriji grada broj stanovnika je tada bio manji za gotovo 10.000 u odnosu na prethodni popis (132.051), dok je u samom gradu broj stanovnika opao za oko 5.500 (u prethodnom popisu 81.316). Procentualno, u Zrenjaninu je stanovnika bilo manje za sedam odsto, a na teritoriji grada za osam odsto.

   

  Prilikom popisa pre jedanaest godina, na teritoriji grada je registrovano ukupno 44.687 domaćinstava i 53.116 stanova.

   

  Nimalo ohrabrujući podaci govorili su da je stanovnika bilo manje u svim selima na teritoriji grada Zrenjanina, u nekima čak za četvrtinu u odnosu na prethodni popis. Procentualno, najviše stanovnika izgubili su Jankov Most, Banatski Despotovac, Tomaševac i Lukino Selo. Najmanji gubitak stanovništa u to vreme beležili su Čenta, Aradac, Mihajlovo, Stajićevo i Elemir.

   

  Da li je nastavljen ovaj negativan trend, ostaje nam da vidimo kada budu objavljeni zvanični rezultati ovogodišnjeg popisa.

   

  Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, inače, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina. Kod nas je trebalo da bude održan lane, ali je pomeren zbog pandemije.

   

  Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Najsvežiji primer i izuzetno tužan je taj što se nekoliko mladih parova spremalo da se vrati sa studija u svoj grad i tu zasnuje porodicu,međutim,zbog situacije sa vodom i Ling – Long fabrike sa sumnjivom studijom o zagađenju,neće se vratiti.Podigli su kredite i kupili stanove u gradovima u kojima su,umesto ovde,kako su planirali.Pa sad neko treba doobroo da se zamisli,ako ima savesti!!

  2. Није наивно – злоупотреба узетих података је несагледива. Подаци о економској активности, одређивање друштвеног статуса за потребе закона о Социјалној Карти је проблем у најави.

  3. Grad je ostao bez velikog dela omladine, što zbog odlaska u Novi Sad, što u BG, što preko u inostranstvo , tako da još na to kada se uzme u obzir veoma slab prirodni natalitet , grad kao grad se pretvara u varošicu! Kada pobegne mladost iz grada tu više nema sreće! Procenjujem da grad ima 65000 stanovnika a cela okolina Zr sa gradom oko 105-110 hiljada… Videćemo!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin