• SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: VEOMA LOŠA DEMOGRAFSKA SLIKA

  ZRENJANIN – Danas je u poseti Zrenjaninu boravila Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku. Nju je primio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima. Nakon razgovora obratili su se novinarima.     – Zrenjanin ima veoma lošu demografsku sliku – na 1.000 stanovnika rodi se samo 8 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: VEOMA LOŠA DEMOGRAFSKA SLIKA

  ZRENJANIN – Danas je u poseti Zrenjaninu boravila Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku. Nju je primio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima. Nakon razgovora obratili su se novinarima.

   

  slavica đukić

   

  – Zrenjanin ima veoma lošu demografsku sliku – na 1.000 stanovnika rodi se samo 8 beba, a umre 14 osoba – izjavila je nakon sastanka ministarka Đukić Dejanović. – Situacija je loša i traje godinama. Situacija bi bila još lošija da nema populacionih mera koje primenjuje lokalna samouprava. Zadovoljstvo je čuti da u vrtićima u Zrenjaninu nema listi čekanja, da postoji značajna finansijska podrška roditeljima. Posebno je za pronatalitetnu politiku važno stvaranje dobrog ambijenta. Pre svega, privrednog. Zrenjanin je u samom vrhu u Srbiji po investicijama i otvaranjima novih radnih mesta – istakla je Đukić Dejanović i dodala da je na sastanku bilo reči o još jednom problemu a to je veliki broj maloletničkih trudnoća.

   

  – U Zrenjaninu je samo prošle godine bila 21 porodilja mlađa od 18 godina, što znači da naša znanja o reproduktivnom znanju nisu velika, da postoje i dalje tabu teme i da smo negde zakazali. Na tome u narednom periodu moramo mnogo više raditi – naglasila je Đukić Dejanović.

   

  Đukić Dejanović je najavila da bi od 1. jula naredne godine, kad počnu da se primenjuju mere populacione politike, pomoć države za prvorođeno dete mogla biti 100.000 dinara, za drugo 250.000 i treće 300.000 dinara, što bi uz mere lokalne samouprave bila značajna podrška porodici i pomogla mladim ljudima da se odluče za rađanje dece.

   

   

  – U Zrenjaninu mnogo toga radimo da pomognemo majkama, roditeljima, porodici uopšte. Izdvajaju se značajna sredstva za razne podsticaje, od finansijskih naknada, preko ulaganja u predškolske ustanove. Pre mesec dana smo otvorili novi vrtić u Elemiru koji ima i jasleni deo. Cilj nam je da sva deca budu obuhvaćena, bez obzira gde žive. Iz budžeta se skoro 10 odsto novca izdvaja za smeštaj dece u vrtiće. Izdvojio bih i finansijsku podršku vantelesnoj oplodnji. Sve ove mere važiće i dogodine, a trudićemo se i da ih unapredimo – istakao je gradonačelnik Čedomir Janjić i dodao da se prvi put ozbiljno razgovara o demografiji što pokazuje namere Vlade i državnog vrha da se demografska situacija u Srbiji poboljša.

   

  Nakon razgovora, održana je tribina na kojoj je bilo reči o populacionoj politici i merama predviđenim za poboljšanje demografske slike Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo