• Sindikat prosvetnih radnika Banata: Novi ministar, stari problemi

  Novi ministar, stari problemi. U ovoj rečenici moglo bi se sažeti sve ono što je danas rečeno na konferenciji za novinare koju je u Zrenjaninu organizovao Sindikat prosvetnih radnika Banata.   – Prosvetni radnici nemaju mogućnost da novom ministru daju sto dana, kao što je to neki nepisani red, jer su problemi u ovom velikom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sindikat prosvetnih radnika Banata: Novi ministar, stari problemi

  Novi ministar, stari problemi. U ovoj rečenici moglo bi se sažeti sve ono što je danas rečeno na konferenciji za novinare koju je u Zrenjaninu organizovao Sindikat prosvetnih radnika Banata.

   

  – Prosvetni radnici nemaju mogućnost da novom ministru daju sto dana, kao što je to neki nepisani red, jer su problemi u ovom velikom sistemu dugogodišnji i samo se produbljuju. Ministar mora da pokrene ozbiljan socijalni dijalog, a sindikate da prihvati kao ozbiljnog socijalnog partnera. Očekuje nas potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer je ovaj koji sada važi dva puta produžavan – izjavio je danas Zvonimir Jović, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pojačana inspekcijska kontrola: Podneto pet prekršajnih prijava

   

  On je izrazio očekivanje da će se prilikom utvrđivanja zarada putem platnih razreda uvažiti zahtev sindikata da povećanje u prosveti ne bude sektorsko, nego kroz koeficijente.

   

  – Mi danas imamo situaciju da nam pomoćni radnici – „tetkice“ – imaju platu 19.000 dinara, što je manje od zagarantovanog minimalca. Ima jako mnogo mogućnosti da se nešto uradi, a da ne košta ništa. Samo je potrebna volja. Imamo komisiju za pojašnjenje kolektivnog ugovora koja ne košta ništa, a nije se sastala tri godine – istakao je Jović.

   

  Jović je istakao i da se od novog ministra, za kog se zna da nije lak kad pregovara, očekuje i promena Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja.

   

  – Politika sada ima veliki upliv u izbore direktora škole. Podobni se ne smenjuju bez obzira na utvrđene nepravilnosti, a nepodobni se razrešavaju na sredini mandata. Imamo takvih pet primera u Vojvodini. Naš predlog je da direktora bira nastavničko veće, a imenuje školski odbor – istakao je Jović.

   

  sindikat prosvetnih radnika banata

   

  Država duguje prosvetarima

   

  Od starog ministra, kažu sindikalci, ostali su samo dugovi.

   

  – Svakom prosvetaru država za Svetosavsku nagradu u ovom trenutku duguje 35.000 dinara, jer nije isplaćivana šest godina. Ostao je i dug od 25.000 dinara za rad na rešavanju tehnoloških viškova u školama. Državi smo tim poslom uštedeli šest milijardi dinara, a naš rad je ostao neplaćen – rekla je Aleksandra Mažić, članica Glavnog odbora Unije prosvetnih radnika Srbije.

   

  Ukoliko se situacija u prosveti u najkraćem roku ne počne menjati na bolje, decu neće imati ko da uči, smatra Sindikat prosvetnih radnika Banata.

   

  – Mladi u prosvetu neće kada vide kakav je položaj. S druge strane, oni koji su već u sistemu, u učionice ulaze nemotivisani. Tu je pandemija koja nas je sve stavila na iskušenja. Zato od ministra očekujemo hitno delovanje, jer vremena za uređivanje velikog sistema obrazovanja nema previše – istakla je Valentina Nađ, sindikalna aktivistkinja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin