• Registrovana tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u srednjem Banatu

  Na teritoriji srednjeg Banata registrovana su tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, objavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.   Prema podacima ovog Instituta, među stanovništvom AP Vojvodine je, zaključno sa 20. avgustom, potvrđeno 25 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.   Pacijenti su sa prebivalištem na teritoriji svih okruga. U Južnobačkom okrugu ih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Registrovana tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u srednjem Banatu

  Na teritoriji srednjeg Banata registrovana su tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, objavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

   

  Prema podacima ovog Instituta, među stanovništvom AP Vojvodine je, zaključno sa 20. avgustom, potvrđeno 25 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

   

  Pacijenti su sa prebivalištem na teritoriji svih okruga. U Južnobačkom okrugu ih je devet, Zapadnobačkom i Sremskom po četiri, Srednjobanatskom tri, Južnobanatskom i Severnobačkom po dva i Severnobanatskom okrugu jedan.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin i Elemir bili među četiri najzagađenija naselja sumpor-dioksidom u Srbiji

   

  „Obolele osobe su dominantno muškog pola, prosečne starosti oko 65 godina. Većina obolelih je imala neki komorbiditet (najčešće dijabetes i hipertenziju). Svi do sada potvrđeni slučajevi imaju neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju“, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

   

  U najvećem broju slučajeva inficirana osoba nema nikakvih simptoma

   

  Groznica Zapadnog Nila se na našem podneblju registruje u periodu od juna do novembra. Period od uboda inficiranog komarca do pojave bolesti traje od dva do 14 dana. U najvećem broju slučajeva (70 – 80%) inficirana osoba nema nikakvih simptoma ni znakova bolesti.

   

  Kod oko 20 odsto inficiranih javlja se blaga bolest, slična gripu, uz povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, slabost, bolove u zglobovima i mišićima, koja prolazi bez posledica nakon pet do sedam dana. Mogu se javiti i osip na trupu i ekstremitetima, uvećanje limfnih žlezda i proliv.

   

  Mali procenat inficiranih osoba razvija tešku formu bolesti, koja se može manifestovati kao upala mozga ili moždanica. Simptomi upale mozga ili moždanica su intenzivna glavobolja, ukočen vrat, pospanost, dezorijentisanost, koma, nevoljni grčevi, slabost mišića i paraliza. Upale mozga i moždanica se češće javljaju kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba s oslabljenim imunitetom i hroničnim poremećajima zdravlja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pogledajte šta su ove nedelje u „Ogrevu“ izdvojili za vas po akcijskim cenama

   

  Ukoliko se jave simptomi bolesti potrebno je javiti se svom lekaru. Konačnu dijagnozu bolesti postavlja specijalista infektolog nadležne bolnice na osnovu kliničke slike i laboratorijskog testiranja uzoraka pacijenata. Teške, neuroinvazivne forme bolesti zahtevaju bolničko lečenje.

   

  Zeleno polje čeka da mu se vrati ambulanta koja je pretvorena u kovid centar

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo