• Rak prostate: Muškarci danas slobodnije i otvorenije govore o ovim problemima

  U kongresnoj sali hotela „Vojvodina“ u Zrenjaninu održan je sastanak Urološke sekcije Srpskog lekarskog društva. Sastanak su organizovali Odeljenje urologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ i predsedništvo Urološke sekcije Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva (DLV – SLD).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rak prostate: Muškarci danas slobodnije i otvorenije govore o ovim problemima
  Foto: Pixabay

   

  Profesor dr Saša Vojinov, predsednik Urološke sekcije DLV – SLD i upravnik Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, rekao je da se ove sekcije održavaju tri puta godišnje. Dodao je da se njihov značaj ogleda u prenošenju znanja i iskustava u urološkim oblastima.

   

  Dr Saša Vojinov je istakao da se danas primećuje trend da muškarci slobodnije i otvorenije govore o problemima koji im se javljaju, što je značajno za otkrivanje bolesti u ranijoj fazi.

   

  – Rak prostate se retko javlja, na primer, u Aziji, zbog načina života i ishrane bazirane na ribi, dok je u zapadnoj Evropi znatno učestaliji. Mi geografski pripadamo tom području, tako da se uklapamo u taj trend – kazao je dr Vojinov.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dečji hirurg dr Marko Benčić: S ponosom kažem da sam bio đak Zrenjaninske gimnazije

   

  Prema njegovim rečima, rak prostate se nalazi na trećem mestu učestalosti, posle karcinoma pluća i debelog creva.

   

  – Rak testisa je oboljenje koje se javlja u mlađoj životnoj dobi, između 25. i 45. godine, i o tome je potrebno edukovati mlađu populaciju – naglasio je on.

   

  Načelnik Odeljenja urologije Opšte bolnice Zrenjanin dr Stevo Medić je primetio da se u poslednje vreme više pažnje poklanja preventivi.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Velika većina građana ne veruje da će do kraja godine iz slavina poteći ispravna voda za piće

   

  Kako je istakao, primećen je trend da firme organizuju sistematske pregled za zaposlene, uključujući i urološke preglede, što doprinosi ranom otkrivanju bolesti.

   

  – Kada se karcinom prostate otkrije na vreme, uspešno lečenje je zagarantovano – podvukao je on.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo