• PROZOR U PROŠLOST: Za pet godina rodila desetoro dece!

  Ovog puta vam u rubrici „Prozor u prošlost“ donosimo jednu zanimljivu i neverovatnu priču za koju mnogi Zrenjaninci nisu znali.   Ovih dana po lokalnoj štampi i portalima objavljivane su alarmantne vesti o zabrinjavajućem smanjenju broja stanovnika, kako u našem gradu, tako i u Srednjobanatskom okrugu. Razloga za to ima na pretek. A svakako da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PROZOR U PROŠLOST: Za pet godina rodila desetoro dece!

  Ovog puta vam u rubrici „Prozor u prošlost“ donosimo jednu zanimljivu i neverovatnu priču za koju mnogi Zrenjaninci nisu znali.

   

  Ovih dana po lokalnoj štampi i portalima objavljivane su alarmantne vesti o zabrinjavajućem smanjenju broja stanovnika, kako u našem gradu, tako i u Srednjobanatskom okrugu. Razloga za to ima na pretek. A svakako da je jedan od najvažnijih mali broj novorođene dece. Savremeni način života, karijera, ekonomska situacija, okruženje, samo su neki od faktora koji utiču na smanjenje nataliteta u našoj sredini.

   

  U prošlosti nije bilo tako. Žene su rađale. Mnoge porodice, bez obzira na to da li su bile imućnije ili siromašnije, imale su veliki broj dece. Zahvaljujući tome, naš grad je imao zadovoljavajući prirodni priraštaj stanovništva, od oko 1 do 2 odsto godišnje. Međutim, jedna mnogobrojna porodica iz Velikog Bečkereka, sa desetoro dece, izazvala je posebnu pažnju stručnjaka, odnosno antropologa. I to ne zbog broja dece, već iz sasvim drugih razloga.

   

  Pročitajte još: PROZOR U PROŠLOST: Prve devojačke škole u gradu

   

  prozor u prošlost
  Braća

   

  Gospođa Martinović je ispričala kako je rađala decu

   

  Naime, u Gradsku opštinu Veliki Bečkerek, februara 1932. godine, stigao je zanimljiv, nesvakidašnji dopis od Kraljevskog Vilhelm instituta, odeljenja za antropologiju iz Berlina. On je tražio podatke o ženi iz Velikog Bečkereka koja je za pet godina rodila desetoro dece. Za samo nekoliko dana, Gradska opština je sa svim relevantnim podacima odgovorila Kaiser Vilhelm institutu, potvrdivši njihova saznanja. U odgovoru je navedeno da se radi o gospođi Martinović, udovi Manić, rođenoj Henel sa stanom u Temišvarskoj ulici, rođenoj 1906. godine. Sama gospođa Martinović je ispričala kako je rađala svoju decu.

   

  U četrnaestoj godini rodila je trojke, u petnaestoj je rodila jedno dete, u šesnaestoj opet trojke, u sedamnaestoj dvojke i u osamnaestoj jedno dete. Zanimljivo je da su sva rođena deca bila muška. Od desetoro dece umrlo je jedno, i to poslednje koje je rodila. Ostala deca su živa i zdrava.

   

  Nije nam poznato da li je Kaiser Vilhelm institut bio zadovoljan odgovorom i da li je gospođa Martinović pozvana za Berlin. Sigurno, je međutim, da bi se danas retko koja žena usudila da rodi toliko dece.

   

  Za portal zrenjaninski.com piše istoričarka Nada Boroš

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo