• Praznik Grada Zrenjanina obeležen nizom protokolarnih događaja

  Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar, obeležen je nizom protokolarnih događaja, sa završnim činom na zrenjaninskom Trgu slobode.   Na Gradnuličkom groblju delegacije Grada Zrenjanina, Društva srpsko-ruskog prijateljstva i Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, položili su vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima. Potom su predstavnici Grada Zrenjanina, u ulici Brigadira […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Praznik Grada Zrenjanina obeležen nizom protokolarnih događaja

  Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar, obeležen je nizom protokolarnih događaja, sa završnim činom na zrenjaninskom Trgu slobode.

   

  Na Gradnuličkom groblju delegacije Grada Zrenjanina, Društva srpsko-ruskog prijateljstva i Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, položili su vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima. Potom su predstavnici Grada Zrenjanina, u ulici Brigadira Ristića, položili venac na spomen-ploču brigadiru Ristiću.

   

  Na spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, u ulici koja i nosi njegovo ime, uz počasnu stražu vence su položile delegacije Grada Zrenjanina, Komande Garnizona Zrenjanin i Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Brojna otkrića: Najuži centar Zrenjanina je bogato arheološko nalazište

   

  Polaganje venaca obavljeno je i u porti Uspenskog hrama, na spomen-ploču srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu. Na Trgu slobode služen je pomen herojima Velikog rata. Potom su položeni venci na spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, uz počasnu stražu.

   

  Vence su položile delegacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog okruga, Komande Garnizona Zrenjanin, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru, organizacije „Svetosavlje“, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske, Pokreta „Svetozar Miletić“, Udruženja „Petrovgrad“ i političkih stranaka.

   

  praznik grada zrenjanina

   

  Stihove „Otadžbina“, znamenitog pesnika Đure Jakšića, interpretirao je glumac Milan Kočalović. Skupu su se obratili predsednik Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske Milan Bjelogrlić, a zatim i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

   

  Oni su podsetili na dan pre 102 godine, kada je srpska oslobodilačka vojska umarširala u grad, u kojem je, prethodno, osnovano prvo Srpsko narodno veće u Vojvodini, na čelu sa dr Slavkom Županskim.

   

  Praznik Grada Zrenjanina obeležen je i otvaranjem izložbe „Prva srpska dobrovoljačka divizija“ u salonu Narodnog muzeja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo