• POČELA JE PRVA NEDELJA ADVENTA, BLIŽE SE PRAZNICI (FOTO)

  BELO BLATO – Počela je prva nedelja Adventa. Rimokatolici i evangelici početak četvoronedeljnog predbožićnog perioda započinju paljenjem prve sveće u adventnom vencu.     Simbol adventnog perioda je adventni venac sa četiri sveće, koje se postepeno pale u periodu od te četiri nedelje pre Božića. Venac je deo tradicije i verovatno seže u daleku prošlost, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  POČELA JE PRVA NEDELJA ADVENTA, BLIŽE SE PRAZNICI (FOTO)

  BELO BLATO – Počela je prva nedelja Adventa. Rimokatolici i evangelici početak četvoronedeljnog predbožićnog perioda započinju paljenjem prve sveće u adventnom vencu.

   

   

  Simbol adventnog perioda je adventni venac sa četiri sveće, koje se postepeno pale u periodu od te četiri nedelje pre Božića. Venac je deo tradicije i verovatno seže u daleku prošlost, a simbolika je jasna i ona se odnosi na čovečnost, pobedu dobra, ljubav i svakoliko dostojanstvo.

   

  S obzirom na to da sam početak Adventa vrlo često pada u vreme početka i zime, samim tim i snega, to je i velika radost za decu. Dok odrasli pripremaju vence i ostale božićne ukrasne simbole, deca kreću u kreativne zimske čarolije i igre. Od crteža i raznih ukrasnih kreacija za novogodišnje jelke, najčešći vid zimskih aktivnosti odnosi se na pravljenje Sneška Belića.

   

  adventa

   

  Kako je ovo prvi sneg moraju brzo raditi, jer može lako da ga „pojede“ toplota ili mrak. Zato se i postavljaju straže, uglavnom od starijih dečaka, koji pomno čuvaju svog Sneška. A kakav će on biti zavisi od mašte, upornosti i brzine.

   

  U beloblatskoj školi je danas ta tradicionalna graditeljska aktivnost započeta, a sam epilog će biti vidljiv kako zima bude odmicala.

   

  Tekst i foto: Milan Nedeljkov

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Foto dana