• Po prvi put se organizuje obeležavanje Dana Ćirila i Metodija

  U petak, 24. maja, s početkom u 18 časova, u Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina, po prvi put će biti organizovano obeležavanje Dana Ćirila i Metodija, koji je od ove godine i državni praznik. Ovaj događaj organizuje udruženje „Svetosavlje“, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom.   Tim praznikom obeležava se Dan slovenske pismenosti i kulture. Nju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Po prvi put se organizuje obeležavanje Dana Ćirila i Metodija

  U petak, 24. maja, s početkom u 18 časova, u Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina, po prvi put će biti organizovano obeležavanje Dana Ćirila i Metodija, koji je od ove godine i državni praznik. Ovaj događaj organizuje udruženje „Svetosavlje“, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom.

   

  Tim praznikom obeležava se Dan slovenske pismenosti i kulture. Nju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice. Uvođenjem ovog praznika, Vlada Srbije pridružila se grupi šest slovenskih država koje proslavljaju taj praznik. Spomen na slovenske prosvetitelje do sada se obeležavao u Rusiji, Ukrajini, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

   

  O značaju prosvetitelja Ćirila i Metodija i ovog praznika govoriće istoričar Slobodan Milin.

   

  Gost večeri je Aleksandra Ninković Tašić, istoričar nauke i multikulturni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Ona je i predsednica Obrazovno – istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ i sakupljač najobimnije materijalne građe o ovom velikom naučniku, inovatoru, misliocu i najvećem srpskom filantropu u Novom veku.

   

  Aleksandra će predstaviti svoju knjigu „Zvezdobrojci“ u kojoj su oživljene priče o tri dečaka: Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću. Otkrivajući zvezdano nebo ova tri velikana srpskog naroda i svetske nauke, našla je način da osvetli zaboravljenu duhovnost Srbije.

   

  Voditelj ovog skupa je Aleksandar Gajšek, autor kultne TV emisije AGAPE i izdavač „Zvezdobrojaca“.

   

  Publika u Baroknoj sali će imati priliku da čuje i hor „Žene mironosice“. Po završetku skupa, oni koji to žele, moći će da kupe „Zvezdobrojce“ po promotivnoj ceni, dobiju autogram i razgovaraju sa autorkom.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo