• OVAJ DOKUMENT JE SVIMA NAMA PROMENIO ŽIVOTE (FOTO)

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     ROĐEN SIMA MARKOVIĆ   Na današnji dan 1888. godine rođen je srpski političar, matematičar i filozof Sima Marković, profesor Beogradskog univerziteta i vođa takozvane desne frakcije u Komunističkoj partiji Jugoslavije.   Doktorirao je matematiku 1913. kod Mihaila Petrovića. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OVAJ DOKUMENT JE SVIMA NAMA PROMENIO ŽIVOTE (FOTO)

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  Foto: Wikimedia

   

  ROĐEN SIMA MARKOVIĆ

   

  Na današnji dan 1888. godine rođen je srpski političar, matematičar i filozof Sima Marković, profesor Beogradskog univerziteta i vođa takozvane desne frakcije u Komunističkoj partiji Jugoslavije.

   

  Doktorirao je matematiku 1913. kod Mihaila Petrovića. Od 1926. do 1928. bio je generalni sekretar KPJ, iz koje je isključen 1929, a ponovo primljen 1935.

   

  Stradao je u Sovjetskom Savezu, u Moskvi, 1939. kao žrtva staljinističkih čistki.

   

  Njegova najpoznatija dela su: „Nacionalno pitanje u svetlosti marksizma“, „Iz nauke i filozofije“, „Teorija relativnosti“, „Tragizam malih naroda“.

   

  OTVOREN ČUVENI MUZEJ „LUVR“

   

  Na današnji dan 1793. godine pošto je više od dva veka bio dvorac francuskih kraljeva, Luvr je otvoren kao muzej od strane francuske revolucionarne vlade.

   

  Luvr je počeo da gradi još 1204. Filip Ogist (kao tvrđavu), zatim je prerađen, a dograđivali su ga mnogi kraljevi (najviše Luj XIV), sve do 1848; na njemu je radilo sukcesivno šest arhitekata. Danas je to kompleks koji čini jedna četvorougaona palata s dvorištem na koju se oslanjaju dva paralelna krila. Luvr je jedan od najbogatijih muzeja na svetu.

   

  ROĐEN KOMPOZITOR MIHAILO VUKDRAGOVIĆ

   

  Godine 1900. rođen je srpski kompozitor, dirigent, muzički pedagog i kritičar Mihailo Vukdragović.

   

  Posle završene gimnazije u Sremskim Karlovcima počinje, uz filozofski fakultet, studije muzike na Muzičkoj školi u Beogradu, koji završava na konzervatorijumu u Pragu. Po povratku u Beograd razvija mnogostranu i plodnu aktivnost kao kompozitor, dirigent, pedagog, organizator i javni radnik.

   

  Bio je profesor teoretskih predmeta i direktor Muzičke škole Stanković, dirigent hora i orkestra muzičkog društva Stanković, dirigent Zagrebačke opere, šef muzičkog programa i simfonijskog orkestra Radio-stanice u Beogradu, vanredni profesor Muzičke akademije, a posle Oslobođenja muzički rukovodilac i dirigent orkestra Radio-stanice u Beogradu, redovni profesor teoretskih predmeta i dirigovanja i rektor Muzičke akademije, prvi rektor Umetničke akademije, generalni sekretar Saveza kompozitora Jugoslavije, dopisni, zatim redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

   

  Njegova najpoznatija simfonijska poema „Put u pobedu“, kantate „Srbija“, „Svetli grobovi“, „Vezilja slobode“…

   

  PRVI CRNAC U ISTORIJI SAD POSTAO GUVERNER

   

  Daglas Vajlder izabran je 1989. godine za guvernera Virdžinije, kao prvi crnac u istoriji SAD koji je postao guverner jedne američke države.

   

  NOVI USTAV SRBIJE

   

  Na današnji dan 2006. godine na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine u Beogradu proglašen je novi ustav Srbije.

   

   

  Državnu himnu „Bože pravde“ izveo je Umetnički ansambl Doma Vojske Srbije „Stanislav Binički“. U reprezentativnom zdanju na Trgu Nikole Pašića, gde su do tada svečano proglašavani konstitutivni akti negdašnje Jugoslavije, prvi put je proglašen i ustav Srbije.

   

  Novi ustav je prethodno 30. septembra jednoglasno usvojila Narodna skupština, a potvrđen je i na referendumu 28. i 29. oktobra.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo