• OVAJ ČOVEK JE ODBIO DA PRIMI NOBELOVU NAGRADU

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     POSMRTNI OSTACI PESNIKA JOVANA DUČIĆA PRENETI IZ SAD U TREBINJE   Posmrtni ostaci jednog od najvećih srpskih pesnika Jovana Dučića preneti su 57 godina nakon njegove smrti iz američkog mesta Libertvil i sahranjeni u rodnom gradu Trebinju u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OVAJ ČOVEK JE ODBIO DA PRIMI NOBELOVU NAGRADU

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  Žan Pol Sartr

   

  POSMRTNI OSTACI PESNIKA JOVANA DUČIĆA PRENETI IZ SAD U TREBINJE

   

  Posmrtni ostaci jednog od najvećih srpskih pesnika Jovana Dučića preneti su 57 godina nakon njegove smrti iz američkog mesta Libertvil i sahranjeni u rodnom gradu Trebinju u Republici Srpskoj.

   

  Posmrtni ostaci pesnika Jovana stigli su iz SAD u Beograd, 2000. godine. U Sabornoj crkvi je, pred velikim brojem poštovalaca, patrijarh srpski, gospodin Pavle, održao službu.

   

  „Kao mlad se otisnuo u svet, u tuđinu, u tuđini je proživeo ceo svoj vek da bi u testamentu izrazio želju i molbu da se prenese u svoje rodno Trebinje i tamo da mu telo leži na mestu koje je toliko puta obilazio i izrazio želju da tu počiva do poslednje trube koja će zatrubiti i da svi vaskrsnemo. Svakako da se njegova duša raduje što se, evo, on vraća u svoje rodno Trebinje na večni počinak. Neka mu je slava i hvala“, rekao je tom prilikom patrijarh Pavle.

   

  UMRO PISAC BORA STANKOVIĆ

   

  Na današnji dan, 1927. godine, u Beogradu je umro Borisav Bora Stanković, jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma. Rođen je u Vranju, vrlo rano je ostao bez roditelja, a odgajila ga je baba Zlata. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1902. godine.

   

  Poeta ljudskih strasti, prolaznosti života i ljudske tragike, dubok analitičar društvenih procesa i psiholoških tipova.

   

  Opisivao je rodno Vranje i degeneraciju starih trgovačkih porodica, patrijarhalnu atmosferu rodnog grada i potčinjenost pojedinca svemoćnom sudu čaršije.

   

  Svoju najpoznatiju dramu „Koštana“ objavio je 1902. godine, gde prvi put u književnom delu koristi vranjski izgovor, osam godina kasnije napisao je roman „Nečista krv“.

   

  Dela: knjige pripovedaka „Iz starog jevanđelja“, „Stari dani“, drame „Koštana“, „Tašana“, roman „Nečista krv“, memoari „Pod okupacijom“.

   

  FRANCUSKI FILOZOF ODBIO DA PRIMI NOBELOVU NAGRADU

   

  Francuski književnik i filozof Žan-Pol Sartr odbio je da primi Nobelovu nagradu za književnost, 1964. godine. Svoju nesvakidašnju odluku obrazložio je time da je uvek odbijao zvanične počasti i da ne želi da se ravna sa institucijama.

   

  „Moje odbijanje nije impulsivan gest, oduvek sam odbijao zvanične počasti. Posle rata, 1945. godine, odbio sam orden Legije časti, iako sam bio naklonjen vladi. Isto tako, nisam želeo da postanem deo Collège de France, i pored toga što su moji prijatelji to predlagali“, kazao je tada Sartr.

   

  ROĐEN ISTORIČAR RADOVAN SAMARDŽIĆ

   

  Istoričar Radovan Samardžić rođen je u Sarajevu 22. oktobra 1922. godine. Samardžić jedan je od najvećih savremenih srpskih istoričara i jedan od najtalentovanijih pisaca srpske istoriografije druge polovine 20. veka.

   

  Studirao je u Beogradu, gde je kasnije radio kao profesor opšte istorije novog veka. Rukovodio je radom Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, a zatim i Istorijskim odeljenjem SANU. Njegova dela „Mehmet Sokolović“, „Sulejman i Rokselana“, „Veliki vek Dubrovnika“, „Pisci srpske istorije“ i druga, spadaju u vrh srpske književnosti i nauke.

   

  U modernoj srpskoj istoriografiji Radovan Samardžić ostaće zabeležen kao prvi i pravi posleratni nastavljač istorijske škole iz koje su, pre njega, izašli Stojan Novaković i Vladimir Ćorović.

   

  ROĐEN VIRTUOZ NA KLAVIRU, FRANC LIST

   

  Na današnji dan 1811. godine rođen je mađarski kompozitor Franc List, virtuoz na klaviru. Stvorio je simfonijsku poemu i novu koncepciju sonate i koncerta, komponujući ih u jednom stavu. Posle prisustva na dobrotvornom koncertu Nikole Paganinija 20. aprila 1832. godine, List je doneo sudbonosnu odluku da postane najveći virtuoz na klaviru, kao što je Paganini na violini.

   

  Najpoznatija dela su klavirske kompozicije „Godine hodočašća“, „Ljubavni snovi“, „Sonata h-mol“, simfonije „Faust“, „Dante“, simfonijske pesme „Prelidi“, „Mazepa“, „Taso“, 20 mađarskih rapsodija“. Komponovao je niz klavirskih koncerata, oratorijuma, misa, solo pesama. Napisao je mnoštvo studija i eseja, kao i biografiju Frederika Šopena.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo