• Otkriven niz nepravilnosti u radu Visoke tehničke škole strukovnih studija

  Prilikom kontrole finansijskih izveštaja i poslovanja u 2022. godini, Državna revizorska institucija našla je niz nepravilnosti u radu Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otkriven niz nepravilnosti u radu Visoke tehničke škole strukovnih studija
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Državni revizori su konstatovali da je Visoka tehnička škola strukovnih studija u 2022. godini nepravilno iskazala tekuće prihode i rashode po izvorima finansiranja. Nepravilno su evidentirani i rashodi i izdaci. Popis imovine sproveden je nepotpuno, a zalihe gotovih proizvoda nepravilno su evidentirane.

   

  Neevidentirane su i neiskazane obaveze u poslovnim knjigama i bilansu stanja, a netačno je iskazano i stanje kapitala.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Produžen rok za prijave škola za dodelu besplatnih udžbenika Fondacije Alek Kavčić

   

  Revizori su konstatovali da je nepotpuno uspostavljen sistem finansijskog upravljanja i kontrole, jer internim aktom Visoka tehnička škola strukovnih studija nije uredila pitanja sticanja i raspodele sopstvenih prihoda, korišćenja sredstava za reprezentaciju, troškova mobilne telefonije zaposlenih kao i način i uslove korišćenja privatnih automobila u službene svrhe.

   

  Takođe, škola nije donela Strategiju upravljanja rizicima, a deo rashoda i izdataka izvršavala je bez prethodno zaključenog ugovora, odnosno narudžbenice, iako se radi o kontinuiranoj nabavci dobara ili usluga.

   

  Škola nije dostavljala podatke o zaposlenima i licima angažovanim po drugim osnovama u Registar zaposlenih. Ministarstvu finansija – Centralnoj jedinici za harmonizaciju nije dostavila godišnji izveštaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2022. godinu, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

   

  Visoka tehnička škola strukovnih studija je plaćala članove Saveta bez pravnog osnova. Revizori su konstatovali da je škola preuzela obaveze i izvršila rashode za isplatu dnevnica članovima Saveta u iznosu od 279.000 dinara, bez pravnog osnova.

   

  Revizori su konstatovali i da je škola, takođe, preuzela obaveze i izvršila rashode za isplatu usluga pravnih saveta u iznosu od 60.000 dinara, bez pravnog osnova.

   

  Škola je preuzela obaveze i izvršila rashode i izdatke u ukupnom iznosu od 404.000 dinara bez pisanog ugovora ili drugog pravnog akta, i to za nabavku kancelarijskog materijala u iznosu od 145.000 dinara, za izradu premera i predračuna radova, učešće tokom sprovođenja tendera i vođenje stručnog nadzora – IV faze rekonstrukcije dela krova zgrade u iznosu od 144.000 dinara, i za nabavku zaliha materijala u iznosu od 115.000 dinara.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Visoka tehnička škola strukovnih studija je i nepotpuno i netačno izveštavala o javnim nabavkama na koje se zakon ne primenjuje.

   

  Nakon donošenja mera za njihovo ispravljanje, Državna revizorska institucija ovih dana je objavila i izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

   

  Najveći broj nepravilnosti Visoka tehnička škola strukovnih studija je ispravila u roku koji su im revizori ostavili, pa je Državna revizorska institucija u svom odazivnom izveštaju konstatovala da su rezultati zadovoljavajući.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo