• Osnovano Udruženje za pomoć osobama sa autizmom „Plavi krug“

  Od kraja septembra u Zrenjaninu postoji Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Srednjobanatskog okruga „Plavi krug“. U pitanju je nevladina i neprofitna organizacija, koja je osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti ljudskih prava osoba sa autizmom.   – Ideja o formiranju udruženja nastala je kao potreba roditelja, odnosno staralaca da razmene iskustva i pruže međusobnu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Osnovano Udruženje za pomoć osobama sa autizmom „Plavi krug“

  Od kraja septembra u Zrenjaninu postoji Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Srednjobanatskog okruga „Plavi krug“. U pitanju je nevladina i neprofitna organizacija, koja je osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti ljudskih prava osoba sa autizmom.

   

  – Ideja o formiranju udruženja nastala je kao potreba roditelja, odnosno staralaca da razmene iskustva i pruže međusobnu podršku u podizanju i vaspitavanju dece koja imaju poremećaje iz spektra autizma. Naša deca su specifična, svako na svoj način, ali jedno im je zajedničko, a to je zaostatak u socijalnim veštinama. On je često praćen izostankom govornih veština, sa posebnim i različitim oblicima ponašanja – kaže predsednica udruženja „Plavi krug“ Sonja Zahorec.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Aurora Vita se priključila velikoj humanitarnoj akciji u Zrenjaninu

   

  Ideja o povezivanju naišla je na opšte odobravanje roditelja i prijatelja, a podržana je i od strane onih koji poznaju njihovu problematiku. Nije izostala ni podrška Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, konkretno predsednice Vesne Petrović.

   

  Udruženje „Plavi krug“ trenutno broji 57 članova, različitih profila i godišta. Njihova deca uglavnom pohađaju školu „9. maj“, koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece sa smetnjama u razvoju.

   

  – Članovi našeg društva su roditelji – staraoci, stručnjaci i prijatelji, koji će raditi i učestvovati na pružanju organizovane pomoći, unapređenju kvaliteta života osoba sa autizmom i njihovih porodica. Razvijaće servise podrške, družiti se, razmenjivati iskustva. Takođe, biće angažovani na podizanju svesti javnosti o položaju osoba sa autizmom i njihovih porodica kroz edukaciju građana, dece i mladih – objašnjava Zahorec.

   

  Otvoreni za nove članove

   

  Cilj novoosnovanog udruženja je i pokretanje inicijative za donošenje propisa radi proširivanja i usavršavanja sistema zaštite osoba sa autizmom.

   

  – Organizovaćemo radionice, kulturne i sportske aktivnosti, kao i razne akcije za pomoć autističnim osobama i njihovim porodicama. Smatramo da ćemo uspeti da skrenemo pažnju šire javnosti na problem naše dece i nas kao roditelja, i da će nam afirmacija i podrška puno značiti u sprovođenju naših potreba i ciljeva – naglašava Sonja Zahorec.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ona poručuje da su u udruženju otvoreni za uključivanje novih članova, a informacije se mogu dobiti putem email adrese: plavikrug@yahoo.com

   

  – Svi zajedno treba da olakšamo život i ulepšamo spoljni svet naše dece. Njihova unutrašnjost je, pak, mnogo lepša i ispunjenija nego naša. Zato su se oni sami pobrinuli – poručuje Sonja Zahorec.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]