• OGROMNO INTERESOVANJE ZA OVOGODIŠNJU WEBIZ KONFERENCIJU (FOTO)

  ZRENJANIN – Webiz konferenciju, koja se održava u hotelu „Vojvodina“, danas su svečano otvorili ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Prisutnima se obratio i menadžer projekta Webiz Vladimir Kovač. – Od 1. oktobra prošle godine radimo na pripremi ovog događaja i ponosan sam na Zrenjanin i Zrenjanince što […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OGROMNO INTERESOVANJE ZA OVOGODIŠNJU WEBIZ KONFERENCIJU (FOTO)

  ZRENJANIN – Webiz konferenciju, koja se održava u hotelu „Vojvodina“, danas su svečano otvorili ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Prisutnima se obratio i menadžer projekta Webiz Vladimir Kovač.

  Foto: Dušan Bartolović

  – Od 1. oktobra prošle godine radimo na pripremi ovog događaja i ponosan sam na Zrenjanin i Zrenjanince što su nas prihvatili kao svoje i srce mi je puno. Svake godine nivo dižemo za stepenicu više, zbog jubileja je bio izazov da ponovo pomeramo granice. Naš tim koji stoji iza svega ovoga iz godine u godinu raste i sledeće godine ćemo imati simpatičnu priču za jedno od predavanja. Dva momka koja su prve godine došla kao mladi, golobradi studenti, Zrenjaninci, pa došli i sledeće, pa bili izabrani volonteri, od prošle jeseni postali su deo našeg tima Creative media art, a sledeći zadatak za mene biće da ih vratim u Zrenjanin, da ovde napreduju – rekao je u uvodnoj reči Kovač.

  Foto: Dušan Bartolović

  Kovač se zahvalio svima koji su doprineli da ovaj događaj izgleda zaista svetski, uz napomenu da osim predavanja, koja čine polovinu programa konferencije, značajan udeo ima i međusobno upoznavanje i povezivanje učesnika.

  Foto: Dušan Bartolović

  U radu Webiza učestvovala je i specijalna gošća, ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, u razgovoru koji je vodio novinar RTS-a Zoran Stanojević. Ona se zahvalila na pozivu za učešće na konferenciji izrazivši divljenje zbog broja učesnika u događaju.

  – Nisam očekivala da je to ovako veliki događaj i ovo je neverovatno videti u Srbiji. Postoje svi preduslovi da Zrenjanin bude jedan jak centar za razvoj IT industrije i ono što se ovde dešava zaista je pozitivan primer – kazala je Brnabić i osvrnula se na ono što čini Vlada Srbije, kako bi pospešila razvoj IT sektora.

  Foto: Dušan Bartolović

  Vlada je, kako je navela, u budžetu za ovu godinu obezbedila desetak miliona evra za podsticaj IT industrije, s tim što je najveći deo tih sredstava usmeren za infrastrukturu, odnosno gradnju naučno – tehnoloških parkova u Novom Sadu i Nišu.

  – Milion i po evra odvojeno je za program prekvalifikacija, to je ono što je kratkoročna mera, što može da napravi razliku u IT industriji i smanji deficit u kratkom roku. U saradnji sa ministarstvima prosvete i telekomunikacija, kao jedinstveni tim Vlade Srbije, radimo u formalnom obrazovanju – uvođenju IT u škole od septembra, povećanju kvote za upis studenata na tehničke fakultete od oktobra i većoj saradnji između fakulteta i privrede – navela je Brnabić.

  Foto: Dušan Bartolović

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, otvarajući Webiz konferenciju, kazao je da lokalna samouprava čini značajne napore sa ciljem da ovaj grad postane jedan od vodećih IT centara u Srbiji.

  – Imamo za to realne osnove, a koraci koje smo do sada napravili prepoznati su i u širim okvirima. Pomenuo bih da naš Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ školuje informatičke kadrove pune četiri decenije. Prihvatajući dualno obrazovanje, poslednjih godina fakultet se aktivno uključuje u saradnju sa Gradom Zrenjaninom i IT kompanijama koje otvaraju kancelarije u Zrenjaninu. U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, našim Regionalnim centrom za razvoj i kompanijama „Levi 9“, „Vega“ i „Konsultir“, realizovali smo dva projekta doedukacije i besplatne obuke za programere koji su potom i našli zaposlenje u tim ili drugim kompanijama – istakao je Janjić.

  Foto: Dušan Bartolović

  Po rečima Janjića, u pripremi je i otvaranje specijalizovanog odeljenja u Elektrotehničkoj školi za školovanje IT stručnjaka, a protokol o saradnji Grad Zrenjanin nedavno je potpisao i sa gigantom kakav je kompanija „Microsoft“.

  – Webiz konferenciju Grad je podržao od prvog dana kada se rodila ideja za njenim organizovanjem. Nakon pet godina kontinuiranog razvoja i sve većeg broja učesnika,  počastvovani smo što danas Webiz otvara resorna ministarka i što u radu konferencije učestvuju vrhunski IT stručnjaci iz zemlje i inostranstva – naglasio je Janjić.

  Foto: Dušan Bartolović
  Foto: Dušan Bartolović

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo