• Obeležena Svetska nedelja dojenja: Majčino mleko je potreba svake bebe

  Juče je u Gradskoj bašti u Zrenjaninu obeležena Svetska nedelja dojenja. Događaj su organizovali Polivalentna patronažna služba, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, u saradnji sa Gradskom upravom.   Ovom događaju su prisustvovale mame koje doje svoju decu, kao i buduće majke, pa […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležena Svetska nedelja dojenja: Majčino mleko je potreba svake bebe

  Juče je u Gradskoj bašti u Zrenjaninu obeležena Svetska nedelja dojenja. Događaj su organizovali Polivalentna patronažna služba, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, u saradnji sa Gradskom upravom.

   

  Ovom događaju su prisustvovale mame koje doje svoju decu, kao i buduće majke, pa je to bila prilika da međusobno podele iskustva i nedoumice u vezi sa dojenjem beba.

   

  PROČITAJTE JOŠ: 5 razloga zašto svaka devojka treba da poseduje par helanki

   

  – Cilj nam je da podstaknemo buduće majke i osnažimo ih da doje svoju decu. Kroz školu za trudnice, koja se realizuje u okviru našeg Doma zdravlja, a koja radi već godinama, intenzivno promovišemo dojenje. I ne samo mi, već i ostale službe naše ustanove – rekla je glavna sestra  Polivalentne patronažne službe Slađana Stanić.

   

  Ona je naglasila da nisu samo zdravstveni radnici važni u promociji dojenja, već i lokalna zajednica i celokupno društvo.

   

  – Drago mi je što Gradska uprava i društveno odgovorne organizacije imaju svest o značaju dojenja, pa su postavili klupe za dojenje u Gradskoj bašti. Time su pružili podršku dojenju na javnom mestu – dodala je Slađana Stanić.

   

  svetska nedelja dojenja

   

  Istupi za dojenje – edukuj i podrži

   

  Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine od 1. do 7. avgusta u više od 170 zemalja sveta. Cilj je da se poveća svest o značaju i prednostima dojenja. Svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje, a ovogodišnji slogan je „Istupi za dojenje – edukuj i podrži“.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki. Predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti“, objašnjavaju u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo