• Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

  Danas je u Zrenjaninu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Vence na spomen ploču, koja se nalazi na mestu nekadašnje sinagoge, u Jevrejskoj ulici, položili su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, i predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin.   – Osamdeset godina je prošlo od rušenja sinagoge u našem gradu i od deportacije naših sugrađana […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

  Danas je u Zrenjaninu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Vence na spomen ploču, koja se nalazi na mestu nekadašnje sinagoge, u Jevrejskoj ulici, položili su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, i predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin.

   

  – Osamdeset godina je prošlo od rušenja sinagoge u našem gradu i od deportacije naših sugrađana Jevreja – podsetio je Salapura.

   

  On je naglasio da će se lokalna samouprava, zajedno sa partnerima iz Jevrejske opštine Zrenjanin, potruditi da ovo bude prvi grad u Srbiji koji će postaviti spomen-obeležja „Kamen spoticanja“. Ova obeležja biće postavljena ispred kuća gde su živeli tragično stradali građani jevrejske nacionalnosti.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ubrzajte rešavanje problema: Medijacijom do poštovanja ljudskih prava

   

  Potpredsednik Jevrejske opštine Zrenjanin Vladimir Arsenić podsetio je da su Jevreji tokom istorije bili značajan činilac razvoja našeg grada. Dodao je da uspomenu na njih danas čuva oko 200 članova Jevrejske opštine, mahom potomaka nekadašnjih Jevreja.

   

  – Ono što se dogodilo 1941. godine, kada je deportovana skora celokupna jevrejska populacija grada i srednjeg Banata, predstavljalo je veliku tragediju. Ne samo za jevrejski narod, već za ceo grad – rekao je Arsenić.

   

  Prva žrtva okupatora bio Viktor Elek

   

  U proleće 1941. godine, nakon ulaska fašističkih trupa u tadašnji Petrovgrad, prva žrtva okupatora bio je Jevrejin Viktor Elek, vlasnik Fabrike šećera. Elek je streljan 24. aprila 1941. godine. Srušena je potom do temelja velelepna sinagoga, podignuta 1896. godine. Bila je to jedna od najlepših predratnih građevina u gradu.

   

  Vrhunac fašističkog terora usledio je 18. avgusta 1941. godine. Tada je u samo jednom danu nestala gotovo celokupna tadašnja jevrejska populacija našeg grada. Više od 1200 Jevreja, uhapšenih prethodnih dana u Petrovgradu i okolini, i zatočenih u objektu nekadašnje kasarne, tog dana sprovedeno je do obala Begeja i podeljeno u dve grupe. Potom su šlepovima, Begejom, odvedeni u beogradske logore. Odatle su sistematski vođeni na streljanje u Jajince i ledinu pored sela Jabuka, nadomak Pančeva.

   

  Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja i najozloglašeniji fašistički logor smrti u porobljenoj Evropi.

   

  Danas se obeležava 76. godišnjica od tog događaja, a prigodnim skupovima i Zrenjanin se pridružio sredinama u kojima će se evocirati uspomene na stradale i poslati poruke mira i tolerancije, kako se takvo zlo nikada i nikome više ne bi ponovilo.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin