• Nova praksa: Glavnim režimskim igračima sredstva mimo medijskog konkursa?

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) objavilo je danas da je 36 gradova i opština u Srbiji znatno umanjilo sredstva za medijske konkurse. S druge strane, Zrenjanin još nije ni raspisao konkurs, iako je zakonski rok davno istekao.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nova praksa: Glavnim režimskim igračima sredstva mimo medijskog konkursa?
  Foto: Pixabay

   

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je navelo da su budžetska sredstva za projekte iz oblasti javnog informisanja umanjeni deset puta u odnosu na 2023. godinu.

   

  Novinarska i medijska udruženja ranije su izrazila bojazan da je nova praksa ustanovljena sa ciljem da se sredstva preusmere na druge vrste davanja za medije, kao što su javne nabavke.

   

  Naime, javne nabavke nisu ograničene novim obavezama Zakona o javnom informisanju i medijima koje su predviđene za konkurse, a to je da organ koji raspisuje konkurs mora tražiti mišljenje Saveta za štampu u vezi kršenja Kodeksa novinara Srbije za onlajn i štampane medije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Portal zrenjaninski.com na sesiji Reporters Shielda: Odbrana od SLAPP tužbi protiv novinara

   

  Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je pitanja lokalnim saoupravama u vezi sa smanjenjem novčanih sredstava za konkurse, a odgovore je dobilo od 12 gradova i opština.

   

  „Iz pojednih odgovora može se videti da će sredstva biti preusmerena na druge vidove davanja medijima. Neke lokalne samouprave su odlučile da raspišu dva konkursa ove godine, dok su se neki pravdali lokalnim izborima koji su održani u decembru prošle godine, te iz tog razloga nisu imali konačnu odluku o budžetu za 2024. godinu“, naveo je NUNS.

   

  Informativni portal zrenjaninski.com je prošle nedelje objavio da su među opštinama koje su drastično smanjile izdvajanja iz budžeta za medije Sečanj i Nova Crnja.

   

  Kako ističu u NUNS-u, Opština Sečanj je prošle godine izdvojila 1,5 miliona dinara, a ove godine svega 200.000. Iz opštine su naveli da je to sve što je ove godine namenjeno za medije.

   

  „Iznos je smanjen zbog nedostatka budžetskih sredstava, kako za sve namene tako i za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja. U ovom momentu raspisivanje novog konkursa zavisiće od mogućnosti da se rebalansom budžeta obezbede dodatna sredstva za ove namene“, stoji u odgovoru za NUNS.

   

  Opština Nova Crnja je izdvojila samo 165.000 dinara, dok je 2023. godine medijima putem konkursa podelila 1,5 miliona dinara. U odgovoru NUNS-u su naveli da neće biti novog konkursa, a da je ukupan iznos namenjen medijima u budžetu dva miliona dinara – to uključuje konkurse, javne nabavke i druge usluge koje mogu da pruže mediji.

   

  Prema evidenciji NUNS-a, budžet za medijske konkurse smanjila je i opština Žitište, koja nije odgovorila na upit NUNS-a o razlozima za smanjenje sredstava namenjenih za medijske konkurse.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Iz sindikata poručuju: Ukidamo ocene jer su one najčešći povod nasilja nad prosvetarima

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija