• Nezadovoljni zbog dolaska nove učiteljice, učenici ne idu u školu

  Dok su njihovi vršnjaci već drugi dan u školskim klupama, trinaestoro učenika III-2 razreda u Osnovnoj školi „2. oktobar“ iz Zrenjanina je u svojim kućama. Za njih školska godina nije počela, a razlog je nezadovoljstvo mališana i njihovih roditelja činjenicom da su, umesto omiljene učiteljice, dobili novu. Za tri godine – treću.   Roditelji učenika […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nezadovoljni zbog dolaska nove učiteljice, učenici ne idu u školu

  Dok su njihovi vršnjaci već drugi dan u školskim klupama, trinaestoro učenika III-2 razreda u Osnovnoj školi „2. oktobar“ iz Zrenjanina je u svojim kućama. Za njih školska godina nije počela, a razlog je nezadovoljstvo mališana i njihovih roditelja činjenicom da su, umesto omiljene učiteljice, dobili novu. Za tri godine – treću.

   

  Roditelji učenika ovog razreda obratili su se medijima saopštenjem, a istovremeno su lecima oblepili naselje „Ruža Šulman“ i „okitili“ šoferšajbne automobila u okolini škole.

   

  Roditelji su istrajni u zahtevu da im se vrati omiljena učitečljica, a kako je izgledala njihova borba do 1. septembra, opisali su u saopštenju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Protest prosvetnih radnika: Tražimo da nam država vrati dostojanstvo

   

  Ovo odeljenje trebalo je da započne novu školsku godinu sa trećom učiteljicom od početka školovanja. Ona koja ih je dočekala u prvom razredu, otišla je u penziju. Umesto nje došla je nova.

   

  Prethodna učiteljica imala ugovor na određeno

   

  „Naša deca su dobila entuzijastičnu i posvećenu učiteljicu. Ljubav i posvećenost su se videli na svakom času, na svakoj vannastavnoj aktivnosti koju je organizovala, iz svake životne pouke sa kojom su deca dolazila iz škole. Organizovani su bioskopski dani u razredu, kamperske avanture u učionici, odlasci u muzeje, na predstave… Stigle su i pobede na pesničkim štafetama. Deca su učila ne samo čitanje i pisanje, nego i kako se postaje drug i čovek. Učiteljica je organizovala i delom od svojih sredstava platila krečenje učionice kako bi deca bila u čistom i lepom, kada 1. septembra krenu u treći razred“, piše u saopštenju roditelja.

   

  Međutim, sve to nije važno pred zakonom, jer ona ima ugovor na određeno. Prošle nedelje, na njeno radno mesto je konkurisala osoba koja je tehnološki višak. U petak, 26. avgusta, roditelji su saznali za to. Istog dana su roditelji devetnaestoro dece potpisali peticiju da im se ne menja učiteljica. Direktorka i sekretar škole su njihov zahtev odbili jer je, kako su im rekli, sve po zakonu. Tri dana kasnije, roditelji su pomoć zatražili u Školskoj upravi.

   

  Kako piše u saopštenju, na sastanku u Školskoj upravi svi prisutni su se složili da je zaista sve po zakonu ali, s obzirom na to da jeste na štetu dece, ako postoji rešenje – ono treba i da se nađe.

   

  Školska uprava ponudila rešenje

   

  „U utorak, 30. avgusta, u ranim jutarnjim satima, Školska uprava u Zrenjaninu nalazi rešenje. Nova učiteljica, koja je tehnološki višak, rasporedila bi se u drugu školu. Time ne bi bilo tehnološkog viška i deca bi nastavila da rade uz svoju učiteljicu iz drugog razreda. Školska uprava je obavestila i školu o mogućem rešenju. Ali, škola i učiteljica koja je tehnološki višak su odbili to rešenje, jer ona želi baš radno mesto na kom je učiteljica naše dece“, navodi se u saopštenju.

   

  Roditelji su ponovo otišli u školu da bi probali da se dogovore i da obrazlože da postoji rešenje tako da niko da ostane bez posla i da deca mogu nastave da rade sa svojom učiteljicom. Međutim, direktor i učiteljica, koja je tehnološki višak, ponovo odbijaju bilo koje drugo rešenje. Obrazloženje je da je „ovo sve po zakonu“ i „deca će se navići“. Sledi još nekoliko pokušaja da se nađe rešenje, ali na predloge roditelja škola ostaje gluva.

   

  „Školski sistem mora da razume da oni postoje zarad naše dece, a ne obrnuto. Direktor, sekretar i učitelji nisu naši nadređeni. Mi smo njima poverili brigu o našoj deci i za to ih plaćamo. Škole nisu njihov posed gde oni mogu samovoljno i arogantno da odlučuju. I to ćemo pokazati. Pokušali su da nas dovedu pred svršen čin. Ovo malo što smo do sada uradili je bilo ad hoc, čega smo mogli da se setimo i uradimo za nekoliko sati. Zaključak cele ove sage je da škola misli da interes i zadovoljstvo dece mogu da se zanemare, dok god je sve po zakonu“, navode roditelji u saopštenju.

   

  revolt zbog dolaska nove učiteljice

   

  Iz škole poručuju: Sve je po zakonu

   

  O situaciji u ovom odeljenju zatražili smo odgovor od direktorke škole „2. oktobar“ Sanje Gerbeš. U mejlu koji je stigao na adresu redakcije portala zrenjaninski.com piše sledeće:

   

  „Reč je, kao i svake školske godine, o rešavanju kadrovskih pitanja u OŠ „2. oktobar“ iz Zrenjanina. Nakon objavljivanja liste tehnoloških viškova od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ustanovljeno je da na listama postoje odgovarajući kadrovi za popunu radnih mesta u OŠ „2. oktobar“, a za koje postoje potrebe u ovoj školi. Konkretno, za upražnjena radna mesta nastavnika razredne nastave i nastavnika razredne nastave u produženom boravku“.

   

  Nakon objavljenih lista, ovoj školi su, u predviđenim rokovima, upućeni zahtevi od strane nastavnika razredne nastave koji su postali tzv. tehnološki višak. Blagovremeno je otpočela procedura propisana i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

   

  „Po sprovođenju odgovarajućih koraka, za radno mesto nastavnika razredne nastave, u odeljenju III-2, angažovana je nastavnica sa liste koja je ostvarila 25 godina radnog staža na tim poslovima. Prethodno smo dobili pozitivne preporuke iz škole u kojoj je ranije radila. S obzirom na to da nastavnica ispunjava sve zakonom propisane uslove (materijalne i formalne) za rad u školi, sa njom je zaključen ugovor o radu, nakon potpisivanja sporazuma o preuzimanju. Obezbedili su se uslovi za regularan početak školske godine“, kažu u OŠ „2. oktobar“.

   

  Roditelji ne odustaju od zahteva

   

  Uprava škole dodaje da zahtevu roditelja ne može da izađe u susret.

   

  „Zahtevu roditelja, čije negodovanje razumemo i saosećamo sa njima, nažalost ne možemo da izađemo u susret. Za to nemamo nikakvih zakonskih mogućnosti. Zakon nas obavezuje na određene postupke i procedure kojih moramo da se držimo. Nadamo da ćemo uz malo dobre volje svih i razumevanje roditelja ovu situaciju razrešiti tako da deca mogu u miru da nastave sa svojim školskim obavezama. Sad kad nam se ostvarila mogućnost za zaposlenje, nadamo se da ćemo na ovaj način ostvariti kontinuitet koji je nedostajao čestim promenama nastavnika“, piše u odgovoru direktorke škole Sanje Gerbeš.

   

  U Školskoj upravi nam je rečeno da nemaju saglasnost Ministarstva prosvete da daju izjave, ali da je u ovom slučaju sve urađeno po zakonu.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Roditelji, pak, kako su nam jutros saopštili, nemaju nameru da odustanu od svojih zahteva. Imaju ih samo dva – da im vrate omiljenu učiteljicu i da niko zbog toga ne ostane bez posla. Sigurni su da uz malo više volje, oba zahteva mogu biti ispunjena. Dok se to ne dogodi, trinaestoro učenika III-2 odeljenja neće prisustvovati nastavi.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Зашто је „технолошки вишак“ десет пута наведен? Бездушни правници имају тај дехуманизујући жаргон који остали не морају да следе. Могло је да стоји „нераспоређена“ или „слободна“ учитељица. Ајд једном, двапут…али 10 пута!!!

   Према наведеној законској регулативи, постоје три категорије вишка запослених: 1) технолошки, 2) економски i 3) организациони вишак. Ако постоји могућност за њено ангажовање у другој школи, онда посла има. Зато је организациони вишак у „2. октобру“. Ако је послодавац министарство просвете, онда вишка и нема. Очистите језички вишак, молим!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo