• NEMA VIŠE SEKSA ZA POČETNIKE U VOJVOĐANSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

  Nakon tri godine rada u više od 70 osnovnih škola širom Vojvodine, udruženje „Skaska“ prestaje sa edukacijom đaka, roditelja i nastavnika u okviru projekta „Zlatni most – seks za početnike „.   Ovaj projekat bio je finansijski podržan od Pokrajinskog sekretarijata za omladinu, ali novi sekretar Vladimir Batez nije dozvolio njegovo dalje finansiranje, iako je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NEMA VIŠE SEKSA ZA POČETNIKE U VOJVOĐANSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

  Nakon tri godine rada u više od 70 osnovnih škola širom Vojvodine, udruženje „Skaska“ prestaje sa edukacijom đaka, roditelja i nastavnika u okviru projekta „Zlatni most – seks za početnike „.

   

  Ovaj projekat bio je finansijski podržan od Pokrajinskog sekretarijata za omladinu, ali novi sekretar Vladimir Batez nije dozvolio njegovo dalje finansiranje, iako je imao u uvid u odlične rezultate koji su postignuti tokom trogodišnjeg rada u vojvođanskim školama.

   

  studenti početnika

   

  Seksualno sazrevanje zauzima veliki deo u procesu odrastanja. Stoga realizatori projekta smatraju da je razbijanje predrasuda i tabua u oblasti reproduktivnog zdravlja od velikog značaja za razvoj adolescenata.

   

  Osnovni cilj je bio da se poveća svest o reproduktivnom zdravlju i seksualnosti kod učenika, pre svega sedmaka i osmaka, ali i uspostavljanje komunikacije o ovim temama između roditelja i nastavnika sa jedne i dece sa druge strane. Radionice drže jedna od najpopularnijih autorki za decu i mlade Jasminka Petrović, kao i psihološkinja i autorka popularnih knjiga za tinejdžere Ivana Lukić. Skoro svi prosvetni radnici su upoznati sa njihovim radom – kaže za Mrežu 21 Tatjana Tabački iz udruženja „Skaska“.

   

  Projekat je u međuvremenu akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i namenjen je učiteljima, nastavnicima i stručnim saradnicima, a sve u cilju traženja modela kako prosvetni radnici da implementiraju stečeno znanje sa seminara u redovnu nastavu. Ekipa udruženje „Skaska“ sada ide po pozivu po školama širom Srbije, ali više ne radi sa najmlađima i njihovim roditeljima, već isključivo sa nastavnicima.

   

  „Zlatni most-seks za početnike“ kao svoju osnovu ima Jasminkin tekst, knjigu izdatu pre više od 15 godina sa istim naslovom „Seks za početnike“. Zajedno smo prošli brojne kilometare, radionicama je prisustvovalo preko 1.800 učenika i učenica i isto toliko nastavnika i roditelja. Ostalo nam je da obiđemo još dve škole u Vojvodini i to je to. Za dalje nije bilo razumevanja – kaže Tabački.

   

  Upitnici koji su deljeni deci su pokazali da, bez obzira da li dolaze iz seoske ili gradske sredine, sve njih podjednako muči period adolescencije, svi se brinu oko sličnih stvari. Deca su željna da pričaju o pubertetu i seksualnosti, a nastavnici i roditelji da im neko u tome, bar malo, pomogne.

   

  Analiza upitnika, evaluacija projekta, ali i činjenica da smo u nekim školama bili više puta na poziv nastavnika ili roditelja, upoznali dve ili tri generacije učenika iz jednog mesta, govori nam o sjajnoj reakciji baš one ciljne grupe koja nam je u fokusu i kojoj se obraćamo, pre svega dece i njihovih roditelja i nastavnika. Evaluacija projekta je po prvi put dala uvid u razmišljanje dece koja pohađaju osnovnu školu na temu promena u obrazovnom sistemu. Naime, u 99% slučajeva učenici žele i hoće da razgovaraju na temu adolescencije i seksualnosti, ali im ne odgovara okvir ili forma koji se naziva uvođenje novog predmeta. Zato mislim da ovu važnu temu treba uvesti u škole, ali je bitno na koji način i na nama je da zajednički odgovorimo na to pitanje – zaključuje Tabački.

   

  Inače, početak realizacije projekta pratile su i reakcije desničarskih organizacija koje su bile burne, ali predvidive. Međutim, veći problem je to što je, kada je prestalo finansiranje projekta izostala reakcija javnosti i finansijera, dok su vladajuće stranke konfuzne kada je reč o ovoj, za mnoge još uvek tabu temi.

  Autor: Mreža 21

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo