• NA DANAŠNJI DAN ZRENJANIN DOBIO IME PO NARODNOM HEROJU

  Redakcija portala BKTVNews izdvojila je najbitnije činjenice i interesantne događaje koji su ostavili trag u domaćoj i svetskoj istoriji, a kojih se sećamo na današnji dan.     ROĐEN INDIJSKI NACIONALNI VOĐA MAHATMA GANDI   Godine 1869. rođen je indijski nacionalni vođa Mohandas Karamcand Gandi, predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN ZRENJANIN DOBIO IME PO NARODNOM HEROJU

  Redakcija portala BKTVNews izdvojila je najbitnije činjenice i interesantne događaje koji su ostavili trag u domaćoj i svetskoj istoriji, a kojih se sećamo na današnji dan.

   

  zrenjanin
  Spomenik Žarku Zrenjaninu

   

  ROĐEN INDIJSKI NACIONALNI VOĐA MAHATMA GANDI

   

  Godine 1869. rođen je indijski nacionalni vođa Mohandas Karamcand Gandi, predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac moderne Indije. Bio je vođa pokreta nezavisnosti Indije i stvaralac jedne vrste građanske neposlušnosti koja će kasnije postati veoma česta širom sveta.

   

  Težio je istini, nenasilju, pobožnosti, iskrenosti, disciplini i odanosti. Zahvaljujući ovim plemenitim osobinama, dobio je ime Mahatma Gandi, što u prevodu znači divna duša. Najpoznatiji pobornik nenasilja u postizanju političkih ciljeva, poginuo je u atentatu koji je na njega izvršio jedan hinduistički fanatik u januaru 1948. godine.

   

  TURCI POKUŠALI DA UGUŠE USTANAK

   

  Na današnji dan 1810. godine oko 30.000 Turaka krenulo je u Prvom srpskom ustanku iz Bosne da uguši ustanak, koristeći proređenost srpske vojske na Drini, čija se glavnina borila na drugom kraju Srbije kod Varvarina, Deligrada i Sokobanje.

   

  Turci su 12 dana topovima tukli Loznicu, ali je nisu osvojili. Nakon što je s dodatnim snagama stigao vođa ustanka Karađorđe Turci su potučeni i proterani iz Srbije.

   

  ZRENJANIN JE DOBIO DANAŠNJE IME

   

  Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada 1946. godine odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nemačke okupacije, dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. Žarko Zrenjanin Uča rođen je 11. septembra 1902. godine u selu Izbištu u blizini Vršca. Još kao đak Učiteljske škole u Somboru postao je član revolucionarnog omladinskog pokreta.

   

  Inače, pre nego što je dobio ime Petrovgrad (po kralju Petru I Karađorđeviću), današnji Zrenjanin se zvao Bečkerek. Naziv Bečkerek nosio je tokom šest vekova do 1935. godine. Zrenjanin je inače najveći grad u srpskom delu Banata, i treći po veličini u Vojvodini posle Novog Sada i Subotice.

   

  PETAR PETROVIĆ NJEGOŠ SAZVAO NARODNI SABOR

   

  Crnogorski vladar Petar II Petrović Njegoš (1830-1851) sazvao je na Cetinju 1831. godine narodni Sabor na kome je doneta odluka o privremenom obrazovanju Praviteljstvujušćeg senata crnogorskog i brdskog (12 članova) i „Narodne straže“ (Gvardije), jačine 100 ljudi. Ovog dana je, dakle, ustanovljena prva Crnogorska policija.

   

  PREMINUO SRPSKI KOMPOZITOR KOSTA MANOJLOVIĆ

   

  Etnomuzikolog Kosta Manojlović, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu preminuo je 1949. godine. Muzičke studije je završio na Oksfordu. Zapisao je veliki broj narodnih pesama, kojima se inspirisao.

   

  Napisao je „Spomenicu Stevanu Mokranjcu“ i etnomuzikološke studije „Muzičke karakteristike našeg juga“, „Muzičko delo našeg sela“, „Narodne melodije u istočnoj Srbiji“. Njegova najpoznatija dela su: ciklusi horova „Žalne pesme“, „Pesme zemlje Raške“, „Pesme zemlje Skenderbegove“, solo pesme, kao i brojne obrade narodnih pesama.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo